Mergând pe analogia că, dacă Uniunea Europeană ar fi o țară, Comisia ar fi guvernul ei, direcțiile generale, DG, sunt ministerele europene, iar comisarii, miniștri. Portofoliile de care s-a vorbit atât de mult în această perioadă sunt, de fapt, direcții generale. În cazul Politicilor Regionale, numele oficial este Direcția Generală Politică Regională și Urbană. La acest DG se referă și politicienii români, inclusiv Corina Crețu, când spun „Dezvoltare Regională”. Conform site-ului acestei DG, Politica Regională este responsabilă cu „consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale prin reducarea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale regiunilor și țărilor din Uniunea Europeană”. Cel mai important rol al acestei DG este gestionarea Politicii de Coeziune a Uniunii Europene. Bugetul Politicii de Coeziune pentru următorul exercițiu bugetar european, adică intervalul 2014-2020, Politica de Coeziune are alocate 376 de miliarde de euro.
DG Politică Regională și Urbană administrează Fondul de coeziune (63 de miliarde de euro), Fondul european de dezvoltare regională, instrumentul de asistență pentru preaderare (Turcia și Balcani), precum și Fondul de solidaritate al UE.
„Scopul creării acestui dosar la Bruxelles în forma sa actuală, după anii ’90 a fost acela de a aduce la același nivel de dezvoltare toate regiunile UE. De aceea, ea este considerată ‘politica de investiții’. Astăzi, politica regională susține global competitivitatea, crearea locurilor de muncă, creșterea economică, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă”, notează corespondentul RFI la Bruxelles.