Epopeea rachetei scăpate de sub control, care amenința omenirea, s-a încheiat. China a anunțat unde a căzut și cu ce consecințe
Centrul spaţial din China a confirmat, duminică dimineață, că racheta rătăcită s-a prăbuşit, întreagă sau fragmentată, în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive, fără să facă victime sau pagube materiale.
Racheta a reintrat, în această noapte, în atmosferă şi a trecut peste Oceanul Atlantic, peninsula Iberică, Marea Mediterană şi peninsula Arabică, anunță Observatornews.ro.
Deocamdată nu există observaţii radar sau fotografii care să ateste dispariţia rachetei, dar astronomii care i-au urmărit, în ultimele zile, apropierea de Pământ sunt de acord cu estimarea specialiştilor chinezi.
Pe reţelele sociale au apărut mai multe înregistrări ale trecerii sale pe cer dar nici acestea nu au fost autentificate. Oficialii chinezi au afirmat încă de ieri că reintrarea rachetei în atmosferă nu prezenta niciun pericol pentru omenire.
Deșeurile provenind de la Long March 5B, care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, din Wenchang, provincia Hainan, vor cădea probabil în apele internaționale, a raportat China Times Global, miercuri, pe fondul îngrijorării că ar putea provoca daune la reintrarea în atmosfera Pământului.
Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie
Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.
Evenimentul a marcat primul pas al eforturilor Beijingului de a-și construi prima stație spațială în următorii doi ani.