Pentagonul a anunțat că urmărește traiectoria rachetei chinezești scăpate de sub control care ar urma să intre în atmosfera Pământului în acest weekend. Specialiștii sunt îngrijorați deoarece momentan nu se poate estima unde ar putea ateriza.
Racheta chinezească Long March 5B ar urma să intre în atmosfera Pământului în jurul datei de 8 mai, potrivit unei declarații făcute purtătorul de cuvând al Departamentului Apărării din SUA, Mike Howard. Acesta a anunțat că traiectoria obiectului este monitorizată de Comandamentul spațial american, potrivit CNN.
„Punctul exact de intrare al rachetei în atmosfera Pământului” nu poate fi identificat decât cu câteva ore înainte de reintrarea în atmosferă, a explicat Mike Howard, însă Escadrila a 18-a Space Control va oferi actualizări zilnice cu privire la locația rachetei prin intermediul site-ului Space Track.
Racheta a fost folosită de chinezi pentru a lansa o parte din stația lor spațială săptămâna trecută. În timp ce majoritatea resturilor spațiale de obiecte ard în atmosferă, dimensiunea rachetei – 22 de tone – a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că părțile mari ar putea reintra în atmosferă și ar putea provoca daune în cazul aterizării în zone locuite.
Dar Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică de la Universitatea Harvard, a declarat pentru CNN că situația „nu este sfârșitul lumii”.
„Nu cred că oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție. Riscul ca să apară unele daune sau să lovească pe cineva este destul de mic – nu este neglijabil, s-ar putea întâmpla – dar riscul ca acesta să te lovească este incredibil de mic. Astfel că nu aș pierde o secundă de somn în legătură cu acest lucru pe baza unei amenințări personale. Sunt lucruri mult mai mari de care să vă faceți griji”, a declarat specialistul.
Jonathan McDowell a explicat că identificarea locului către care s-ar îndrepta resturile este aproape imposibilă în acest moment din cauza vitezei pe care o are racheta și mai ales în contextul în care modificările ușoare ale circumstanțelor îi schimbă drastic traiectoria.
„Ne așteptăm să reintre în atmosferă cândva între 8 și 10 mai. Și în acea perioadă de două zile, se învârte în jurul lumii de 30 de ori. Lucrul călătorește cu aproximativ 18.000 de mile pe oră. (…) Așa că nu ar trebui să crezi pe nimeni care îți spune: «Da, am auzit că se va prăbuși în acest loc special». Nu credeți acest lucru cu cel puțin câteva ore înainte de reintrare, pentru că pur și simplu nu vom ști din timp.”, a adăugat Jonathan McDowell.
Însă locul cel mai probabil în care va ateriza este oceanul, a susținut specialistul, deoarece ocupă cea mai mare parte a suprafeței Pământului.
„Dacă doriți să pariați pe locul pe care va ateriza ceva pe Pământ, pariați pe Pacific, deoarece acoperea cea mai mare parte din Pământ. Este atât de simplu”, a subliniat Jonathan McDowell.
China a lansat primul modul al stației sale spațiale planificate în cursul dimineții de joi, de la locul de lansare Wenchang din insula sudică Hainan, potrivit Administrației Spațiale Naționale a Chinei.
Stația spațială a Chinei nu va fi lansată toată odată, ci va fi un ansamblu de mai multe module care vor fi lansate pe rând. Presa de stat chineză relatează că stația spațială a țării, numită Tiangong, care înseamnă „Palatul Raiului”, va fi operațională în totalitate până la sfârșitul anului 2022.