Prima pagină » Știri externe » RACHETELE sud-coreene acoperă acum tot teritoriul nord-coreean și pot atinge chiar China sau Japonia. „Principalul obiectiv este stoparea provocărilor Nordului”

RACHETELE sud-coreene acoperă acum tot teritoriul nord-coreean și pot atinge chiar China sau Japonia. „Principalul obiectiv este stoparea provocărilor Nordului”

RACHETELE sud-coreene acoperă acum tot teritoriul nord-coreean și pot atinge chiar China sau Japonia.
Seulul a anunțat duminică încheierea unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acțiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel tot teritoriul nord-coreean, o decizie care ar putea genera nemulțumirea Phenianului, relatează AFP.

Seulul a anunțat duminică încheierea unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acțiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel tot teritoriul nord-coreean, o decizie care ar putea genera nemulțumirea Phenianului, relatează AFP.

Raza de acțiune a rachetelor va fi extinsă la 800 de kilometri față de 300 de kilometri în prezent, a anunțat consilierul sud-coreean pentru securitatea națională, Chun Yung-Woo.

„Principalul obiectiv este stoparea provocărilor militare ale Nordului”, a declarat el.

Cu o astfel de rază de acțiune, rachetele sud-coreene vor putea atinge o parte din China și din Japonia.

Statele Unite numără 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean și îi garantează o „umbrelă nucleară” în caz de atac. În schimb, Seulul a acceptat să își limiteze raza de acțiune a rachetelor, în 2001, pentru a calma tensiunile în peninsulă.

Coreea de Sud s-a alăturat în acest an Regimului de control privind tehnologia rachetelor, un club informal care reunește 34 de țări, în principal occidentale.

Dar în fața ambițiilor nucleare și balistice ale Phenianului, Seulul pleda pentru o prelungire a razei de acțiune a rachetelor, iar negocierile s-au accelerat după lansarea ratată a unei rachete nord-coreene în aprilie.

Racheta trebuia să plaseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar Seulul, Washigntnul și aliații lor au văzut în acest demers o nouă etapă de punere la punct a unei rachete cu focos nuclear, interzisă de rezoluțiile ONU.

Acordul anunțat duminică are ca scop „să asigure un răspuns mai complet la amenințările legate de rachetele” din Nord, potrivit consilierul pentru securitate.

Analiștii apreciază că acest acord riscă să accelereza cursa înarmării în Asia de nord-est și slăbește argumentele Seulului împotriva programului nuclear și balistic al Nordului.

„Sudul are cu siguranță dreptul de a se apăra de amenințările Nordului”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la universitatea de studii nord-coreene din Seul. „Dar acordul este o sabie cu două tăișuri și contravine eforturilor de a reduce armele cu distrugere în masă”.

Acesta ar putea declanșa „un cerc vicios” oferind Nordului pretextul unei înăspriri a poziției sale și o rezistență mai mare în fața apelurilor de a renunța la programul său nuclear.

Citește și