Rămășițe ale unui satelit rusesc vor cădea duminică pe Terra, impactul putând fi unul periculos
Rămășițe ale satelitului rusesc Kosmos-1220 vor cădea duminică pe Terra, undeva în Oceanul Pacific, iar oficialii ruși avertizează că acest impact ar putea fi unul periculos, deoarece căderea nu este una controlată de specialiști, informează dailymail.co.uk.
Kosmos-1220 a fost lansat de Rusia în 1980 și scos din funcțiune în același an.
Oficialii ruși au avertizat că acesta va reintra în atmosfera Pământului duminică, însă bucăți din satelit vor supraviețui vitezei uriașe la coborâre.
Experții ruși spun că bucățile din satelit constituie „un pericol adevărat”, aceștia necunoscând locul unde se vor prăbuși. Informația a fost confirmată de colonelul Aleksei Zolotukhin pentru agenția de presă Ria Novosti.
„Momentul exact al impactului și locul unde vor cădea fragmentele din Kosmos-1220 se pot modifica în funcție de factorii externi”, a spus acesta.
Experții se așteaptă însă ca satelitul – ale cărui mărime și greutate exacte nu sunt cunoscute – să cadă undeva în Oceanul Pacific, fapt care nu ar constitui o amenințare.
Însă, potrivit Fox News, acesta ar putea la fel de bine să cadă oriunde altundeva pe Terra.
În 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prăbușit pe Terra, într-o zonă nelocuită a Canadei, fragmente radioactive din acesta împrăștiindu-se pe sol. O masivă operațiune de curățare a fost efectuată atunci.
Ulterior, în 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteză de 40.000 de kilometri pe oră, de un satelit de comunicații american, împrăștiindu-se în mii de fragmente în spațiu.
În noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agenției spațiale europene (ESA) s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, fără a provoca însă daune.
Potrivit NASA, în octombrie 2013, existau în spațiu peste 800 de deșeuri potențial periculoase pentru Stația Spațială Internațională.