Raport al Bundestagului: Un stat membru NATO care intră în conflict cu Rusia în Ucraina NU VA FI APĂRAT de Alianță
Un stat membru NATO care ar trimite trupe în Ucraina printr-o decizie unilaterală nu va fi protejat de Alianța Nord-Atlantică prin clauza de apărare colectivă, arată un raport al experților din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.
”Dacă un stat membru NATO acționează unilateral, în afara cadrului unei operațiuni decise de NATO și în afara structurilor de comandă militară NATO, Alianța Nord-Atlantică nu devine parte a conflictului, la fel nici celelalte state membre NATO”, conform raportului Serviciului de expertiză al Bundestagului, citat de agenia DPA și de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Specialiștii Parlamentului german admit ideea președintelui Franței, Emmanuel Macron, care nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, dar a explicat că o astfel de acțiune ar fi unilaterală, permisă însă de Carta Națiunilor Unite.
”Participarea unui stat din NATO cu trupe în virtutea susținerii dreptului la autoapărare al Ucrainei (Articolul 51 al Cartei ONU) și implicarea prin acest act în conflictul dintre Rusia și Ucraina, ceea ce ar atrage ulterior un atac al Rusiei în zona beligerantă – în acest caz, nu s-ar activa în niciun caz Articolul 5 al Tratatului NATO”, subliniază experții Bundestagului.
Totuși, raportul atrage atenția că un atac al Rusiei asupra teritoriului Franței ar crea condițiile activării Articolului 5 al Tratatului NATO.
”O ripostă militară a Rusiei împotriva unor ținte din Franța ar reprezenta un atac armat în sensul Articolului 5 al Tratatului NATO, ceea ce ar crea premisele activării Alianței Nord-Atlantice”, concluzionează experții Bundestagului.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a evocat, în februarie, conceptul ”ambiguității strategice”, iar în baza acestui principiu nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Statele Unite, Germania și numeroase alte țări din cadrul NATO s-au disociat de afirmațiile lui Macron. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
Foto: Profimedia
Citește și:
DRONĂ militară prăbușită lângă Brăila!/Locuitorii, speriați de o bubuitură puternică