Statele Unite trebuie să își adapteze capabilitățile militare pentru a face față scenariului unor războaie simultane cu Rusia și China, arată un raport elaborat de o comisie specială a Congresului de la Washington.
Comisia specială privind Poziționarea Strategică a constatat că, în ultimele decenii, Rusia și China au avut abordări militare din ce în ce mai ”provocatoare și agresive”.
”Dezvoltarea rapidă a forțelor armate chineze, inclusiv creșterea fără precedent a forțelor nucleare, precum și diversificarea de către Rusia și extinderea sistemelor nucleare, invazia în Ucraina din 2014 și, ulterior, invazia totală lansată în februarie 2022 au modificat fundamental peisajul geopolitic. Ca urmare a faptului că atât China, cât și Rusia au intensificat competiția cu Statele Unite, precum și cu aliații și partenerii SUA, în contextul riscurilor din ce în ce mai mari de izbucnire a unui conflict militar cu una sau cu ambele țări, pe fondul preocupărilor referitoare la pregătirea Statelor Unite de a descuraja două puteri nucleare, Congresul a stabilit că este nevoie de un nou model al politicii strategice, de o nouă strategie și de o nouă structură a forțelor militare”, arată raportul intitulat ”Poziționarea Strategică a Americii”.
Comisia specială a Congresului atrage atenția că noul mediu global este ”fundamental diferit” de orice altă situație din trecut, inclusiv de crizele din perioada Războiului Rece. ”În prezent, Statele Unite sunt pe punctul de a avea nu doar un singur adversar, ci doi adversari cu capabilități nucleare egale, fiecare cu ambiția de a modifica situația internațională, cu forța, dacă este necesar: o situație pe care Statele Unite nu au anticipat-o și pentru care Statele Unite nu sunt pregătite. Chiar dacă riscul unui conflict nuclear major rămâne redus, riscul unui conflict militar, fie cu Rusia, fie cu China, ori cu ambele țări, a crescut, existând și riscul lansării unui atac nuclear asupra teritoriului continental al SUA”, subliniază membrii Comisiei speciale a Congresului.
Statele Unite ar trebui să intensifice parteneriatele cu aliații și să își modifice capabilitățile militare, pentru a avea un sistem integrat de contracarare a amenințărilor, în cadrul strategiei pentru perioada 2027-2035.
”Obiectivele strategiei SUA trebuie să includă mijloace eficiente de a descuraja și a învinge agresiuni simultane ruse și chineze în Europa și în Asia, folosind forțe convenționale. Dacă Statele Unite, aliații și partenerii nu dispun de suficiente forțe convenționale pentru atingerea acestui obiectiv, strategia SUA ar trebui modificată în sensul creșterii dependenței de arme nucleare, pentru a descuraja sau a contracara agresiuni (…)”, subliniază raportul.
Comisia specială a Congresului recomandă modernizarea armamentului convențional și nuclear, inclusiv reconfigurarea forțelor strategice, pentru a face față unui ”conflict secvențial sau simultan cu Rusia și China”.
Citește și:
Uniunea Europeană și SUA încearcă să își alinieze pozițiile privind relațiile cu Rusia și China