„Criza actuală din Ucraina a dezvăluit lumii puternica diviziune ideologică și politică între Europa – ghidată de principii democratice – și Eurasia”, relevă ONG-ul.
Freedom House apreciază că această linie de fractură între cele două regiuni ale continentului „se lărgește de mai mulți ani” și că „influența nefastă a Rusiei asupra practicilor guvernamentale ale vecinilor săi s-a intensificat încă înainte de invadarea Crimeei” de către Moscova, în martie.
„În 2013, aceste țări au adoptat, una după alta, inovațiile antidemocratice ale Moscovei”, critică raportul.
Freedom House oferă ca exemplu Kîrgîzstanul, care a adoptat în martie o lege împotriva „propagandei homosexuale” inspirată din legislația rusă, ferm condamnată de Statele Unite și Uniunea Europeană. La rândul lor, Armenia, Belarus, Georgia și Kazahstan au dezbătut sau propus legi similare.
„Ceea ce s-a întâmplat în 2013 arată că regimul rus servește ca model pentru alți lideri autoritari, chiar în state ale căror autorități i-au depășit deja pe omologii ruși în termeni de brutalitate și intoleranță”, scrie Sylvana Habdank-Kolaczkowska, coordonatoarea proiectului.
„În urmă cu zece ani, o persoană din cinci din Eurasia trăia sub un regim autoritar. Astăzi, apoape patru din cinci (trăiesc) și tendința se accelerează”, se alarmează experta.
Din cele 29 de țări vizate de raportul pe 2013 al Freedom House, 13 sunt considerate democrații, zece sunt prezentate ca regimuri autoritare, în timp ce celelalte șase sunt calificate ca fiind regimuri de tranziție.
Gaidau Ion, [email protected]