Raport Eurostat: Cât de expuși la sărăcie sunt copiii României. Rolul educației părinților în țara noastră
Copiii sunt cei mai expuși cetățeni ai Uniunii Europene, atât la sărăcie, cât și la excluziune socială, iar copiii din România sunt într-una dintre cele mai grave situații din spațiul comunitar, potrivit celui mai recent raport Eurostat, dat marți publicității.
În 2011, spre exemplu, 27% dintre persoanele de până la 18 ani din Uniunea Europeană erau expuse unui risc mare de sărăcie sau excluziune. Prin comparație, rata adulților a fost de 24%.
În cele mai multe state ale Uniunii Europene, copiii sunt afectați de cel puțin una dintre formele de sărăcie sau excluziune socială. Aceste forme sunt: persoane aflate în pragul sărăciei (sub 60% din media națională pe cap de locuitor), defavorizate sever din punct de vedere material (nu își pot permite să își plătească chiria sau facturile la timp, să meargă în concediu o dată pe an, să își cumpere o mașină de spălat sau pește, carne și alte alimente similare etc.) sau care locuiesc în gospodării cu o intensitate foarte redusă a muncii.
La nivel de state, copiii din Bulgaria (52%), România (49%), Letonia (44%), Ungaria (40%) aveau, în 2011, cele mai mari rate de expunere la sărăcie și excluziune din spațiul comunitar. La polul opus al clasamentului, adică statele în care copiii erau cel mai puțin expuși la sărăcie, regăsim Suedia, Danemarca, Finlanda (toate trei cu 16%) și Slovenia (17%).
Clic pe imagine pentru a mări
Un alt aspect relevat de raport este că 50% dintre copiii ai căror părinți au un nivel scăzut de educație sunt expuși la sărăcie. De cealaltă parte, copiii cu părinți cu studii superioare au o expunere mai mică la sărăcie în toate statele membre. Cea mai mare diferență dintre aceste două extreme este în România, unde 78% dintre copiii ai căror părinți au un nivel scăzut de educație sunt expuși sărăciei, spre deosebire de numai 2% în cazul celor cu părinți educați. Cele mai mici diferențe, însă, se găsesc în Danemarca și Finlanda, unde nu pare să conteze prea mult nivelul de educație al părinților pentru riscul de sărăcie la care sunt expuși copiii.
În fine, o altă concluzie a raportului Eurostat se referă la importanța factorului imigrațional din familie pentru expunerea copiilor la sărăcie și excluziune socială. Copiii din aproape fiecare țară membră UE cu cel puțin un părinte imigrant în acea țară riscă sărăcia mai mult decât ceilalți, diferența fiind de 14%.
Clic pe imagine pentru a mări