RAPORT EXPLOZIV. Aproape 90% dintre victimele atacurilor americane cu drone au fost civili, nu teroriști

Publicat: 16/10/2015, 07:56
Actualizat: 29/03/2019, 09:55

„Casa Albă și Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conțin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operațiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 – februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morți. Dintre aceștia, doar 35 erau țintele vizate”, scrie The Intercept.

Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eșantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau țintele vizate.

În Yemen și în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacități mai limitate de colectare a informațiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniază jurnaliștii de la The Intercept.

„Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate… Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanție că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorți cu viețile oamenilor”, admite o sursă militară citată de publicația online.

Administrația George W. Bush a început să practice operațiunile punctuale de eliminare a teroriștilor după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizați în principal membri ai rețelei teroriste Al-Qaida și lideri talibani afgani. Numeroși civili au murit, începând cu anul 2009, în raiduri efectuate cu drone americane în Afganistan, Pakistan, Yemen și Somalia. Administrația Barack Obama a continuat această latură a programului antiterorist, folosind în principal drone militare și ignorând criticile referitoare la numărul mare de civili omorâți, inclusiv cetățeni americani. „Teroriștii atacă frecvent civili, iar numărul civililor decedați în atentate care vizează musulmani depășește cu mult orice estimări privind victimele colaterale ale atacurilor cu drone”, argumenta Barack Obama în 2013.

Spre exemplu, în decembrie 2013, o dronă americană a omorât 14 civili care se întorceau de la o nuntă, în Yemen, deși ținta vizată era un convoi al unor lideri ai filialei locale a rețelei teroriste Al-Qaida.

Aprobarea pentru eliminarea unui presupus terorist este dată personal de președintele Statelor Unite, la finalul unei proceduri care începe prin colectarea informațiilor primare și continuă până la nivelul cel mai înalt al serviciilor secrete și Administrației de la Washington, relevă documentele militare secrete.

Potrivit analizei realizate de publicația The Intercept, operațiunile efectuate de Washington în zone de conflict în care armata SUA nu este implicată oficial se bazează de cele mai multe ori pe informații inexacte, de categorie inferioară. „În documente se recunoaște faptul că folosirea metadatelor telefonice și computerizate, precum și a celor din interceptări reprezintă metode inferioare de identificare, localizare și neutralizare a suspecților”, observă The Intercept.

Materialul realizat de publicația online The Intercept, preluat și de cotidianul The Huffington Post se bazează pe documente folosite într-un studiu al Pentagonului elaborat în anul 2013, care analiza valoarea informațiilor și tehnologiilor de monitorizare folosite în campania de raiduri din Yemen și Somalia. Studiul, realizat de Direcția pentru Informații, Supraveghere și Recunoaștere din cadrul Departamentului Apărării din SUA, ajunge la concluzii care în unele cazuri intră în contradicție cu pozițiile oficiale ale Washingtonului despre campania de eliminare a liderilor organizațiilor teroriste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice