RAPORT FACEBOOK: Cum a făcut Rusia propagandă online în campania electorală din SUA. Sume cheltuite și sute de conturi fictive

RAPORT FACEBOOK: Cum a făcut Rusia propagandă online în campania electorală din SUA. Sume cheltuite și sute de conturi fictive
Publicat: 08/09/2017, 08:13

„De la alegerile din 2016 încoace au existat foarte multe semne de întrebare referitoare la implicarea Rusiei în procesul electoral din SUA. În luna aprilie am publicat un document care sublinia descoperirile noastre referitoare la încercări organizate de a ne folosi platforma socială în scopuri manipulative. O întrebare care s-a ridicat atunci este dacă, într-adevăr, poate fi stabilită o legătură între eforturi rusești în acest sens și reclama cumpărată pe Facebook. Acestea fiind acuzații extrem de grave, am încercat să înțelegem ceea ce s-a întâmplat prin analizarea activității de pe rețeaua noastră din toate perspectivele posibile.

În ceea ce privește spațiul publicitar cumpărat online, am descoperit că aproximativ 100.000 de dolari au fost cheltuiți în acest scop din iunie 2015 până în mai 2017, ca număr de reclame ridicându-se la circa 3.000 de spoturi, toate asociate cu 470 de conturi fictive și pagini care încălcau flagrant politicile stabilite de noi, Analiza a revelat că acestea erau interconectate și administrate cel mai probabil de pe teritoriu rusesc. Acestea au fost închise și am continuat să monitorizăm conturile active pentru a descoperi dacă există și alte pagini de acest tip”, au transmis reprezentanții Facebook.

Aceștia au spus că nu este vorba despre îndemnuri concrete de a susține un anumit candidat, ci mai degrabă despre modalități mai subtile de a influența opinia publică. De pildă, au fost cumpărate reclame pentru a împinge în câmpul informațional al utilizatorilor subiecte sensibile și pentru a stârni dezbateri de natură a dezbina opinia publică și a schimba percepții sau mentalități.

„Majoritatea reclamelor cumpărate de aceste conturi nu se refereau specific la alegerile prezidențiale din SUA și nu îndemnau la vot pentru un anume candidat. În schimb, acestea s-au concentrat pe amplificarea mesajelor de natură a diviza societatea de-a lungul spectrului ideologic – atingând subiecte precum drepturile LGBT, până la imigrație sau dreptul de a poseda arme de foc. Circa un sfert dintre acestea au fost targetate geografic și distribuite mai ales în perioada 2015-2016.

În cea mai recentă analiză am căutat și reclame care și-ar putea avea originea în Rusia, chiar și acolo unde vorbim de legături slabe de conexiune sau care nu sunt neapărat asociate cu un efort organizat. Căutarea a fost una foarte detaliată, ne-am orientat, de exemplu, și spre spațiul comercial achiziționat de pe conturi cu IP american, dar cu limba de operare setată în rusă, chiar dacă nu încălcau neapărat o anume regulă sau politică a Facebook. În urma acestor cercetări am descoperit că circa 50.000 de dolari au fost utilizați în scopuri potențial politice, promovând 2.200 de reclame”, au mai explicat cei de la Facebook. Informațiile au fost transmise autorităților americane.

La jumătatea lunii iulie,Nancy Pelosi, președintele democrat al Camerei Reprezentanților din Congresul american, a solicitat crearea unei comisii independente pentru a investiga „o dovadă clară, solidă” că familia președintelui american, Donald Trump, a intenționat să conspire cu Rusia pentru a influența alegerile SUA.

„Săptămâna aceasta am observat dovezi clare că familia lui Trump a intenționat să conspire, posibil cu Rusia, o putere străină ostilă, să influențeze alegerile americane”, a declarat Pelosi, făcând referire la emailurile făcute publice săptămâna aceasta de Donald Trump Jr., citează Reuters.

Pe 3 iunie 2016, un email primit de Donald Trump jr. arată clar că unul dintre foștii parteneri de afaceri ai tatălui său fusese contactat de un oficial rus de rang înalt care se oferea să furnizeze echipei de campanie a lui Donald Trump date compromițătoare despre Hillary Clinton.

Întrevederea cu avocatul rus Natalia Veselnitskaya a avut loc pe 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York. Potrivit cotidianului The New York Times, informațiile ar fi fost oferite de Iuri Iakovlevici Ceaika, procurorul-general al Rusiei. Ceaika este prieten cu Natalia Veselnitskaya. Interlocutorul lui Donald Trump jr. în emailuri a fost Rob Goldstone, impresar și fost jurnalist britanic.

Donald Trump jr. susține că avocatul rus nu a oferit nicio informație compromițătoare despre Hillary Clinton.

Putin are o explicație privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA: „Ruși patrioți, aflați pe cont propriu”

Vladimir Putin, președintele rus, a sugerat că hackeri ruși individuali ar fi putut fi implicați în atacurile cibernetice din 2016 asupra alegerilor prezidențiale din Statele Unite, informează The New York Times.

Anterior, Vladimir Putin a respins acuzațiile privind implicarea Rusiei în campania electorală de anul trecut pentru președinția Statelor Unite și consideră că a fost vorba despre o „ficțiune” a democraților, menită să găsească scuze pentru înfrângerea lor.

Întrebat despre suspiciunea ca Rusia să încerce să intervină în alegerile din Germania, Putin a indicat posibilitatea unor atacuri din partea unor „ruși patrioți, aflați pe cont propriu”.

Acesta a adăugat însă că asemenea atacuri nu ar putea influența alegerile din niciun stat.

Vladimir Putin a argumentat și anterior că o încercare de influențare a votului american nu ar avea niciun sens pentru Rusia, pentru că președintele SUA nu poate modifica unilateral politicile țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows