RAPORT. Grecia, acuzată că încalcă dreptul refugiaților de a obține azil
La șase luni după ce autoritățile de la Atena au decis modificarea legislației privind acordarea azilului, un raport al confederației Oxfam și al Consiliului Grec pentru Refugiați susține că aceste modificări încalcă dreptul refugiaților de a aplica pentru a obține azil în Grecia și îi pun pe aceștia într-o situație riscantă.
Cu susținerea Uniunii Europene, Grecia a modificat legea astfel încât autoritățile pot să respingă mai ușor cererile de azil în cazul unor greșeli minore ale refugiaților, cum ar fi neprezentarea la interviu. Totodată, Atena a limitat posibilitatea solicitanților de azil de a face apel față de astfel de decizii, se arată în raportul publicat joi și citat de agenția de presă DPA.
Raportul mai susține și că persoanele aflate în taberele pentru refugiați sunt supuse unui tratament care ar putea fi descris ca „detenție administrativă”. De asemenea, în ultimele luni, violența sexuală din respectivele tabere a crescut simțitor.
Totodată, raportul notează că politica Atenei în acest sens este „parte a unor încercări îngrijorătoare la nivelul Uniunii Europene de a reduce numărul refugiaților care pot rămâne în țările europene”.
Reformele legislative din Grecia au fost adoptate cu scopul de a grăbi procesarea cererilor de azil, fie prin deportarea mai rapidă a persoanelor care nu se încadrează în cerințe, fie prin acordarea mai rapidă a protecției statului.
Condițiile din taberele de refugiați, criticate
Raportul critică autoritățile de la Atena și pentru că nu au reușit să îmbunătățească situația refugiaților care trăiesc în taberele din insulele grecești.
Condițiile din taberele de refugiați din insulele din Marea Egee sunt precare, taberele fiind extrem de aglomerate și fără condiții sanitare adecvate.
Aproximativ 33.500 de persoane trăiesc în taberele de refugiați din Lesbos, Chios, Samos, Leros și Kos, cu toate că aceste tabere fuseseră inițial gândite pentru a găzdui, împreună, doar 8.000 de persoane.
În ultimele luni, Guvernul conservator de la Atena a accelerat procesarea cererilor de azil și a angajat sute de noi agenți în cadrul Poliției de Frontieră. Totodată, Grecia a decis să construiască un gard la granița cu Turcia.
În luna martie, Atena a suspendat procedurile de acordare a azilului pentru o lună.