Administrația Obama a cheltuit, în 2012, 18 miliarde de dolari pentru aplicarea legislației în materie de imigrație, mai mult decât pentru toate celelalte agenții de forță, inclusiv FBI, la un loc. Aceste date au fost publicate într-un raport al Institutului pentru politici de migrație (MPI), citat de Yahoo News.
Datele raportului arată că sumele alocate pentru agenția vamală și de protejare a frontierelor și pentru programul US Visit – programul principal al Departamentului Securității Interne de stocare a amprentelor digitale și fotografiilor vizitatorilor străini – le-au depășit cu aproape un sfert pe cele pentru FBI, Administrația pentru combatarea drogurilor, Serviciul Secret, Serviciul șerifilor și Biroul pentru reglementarea alcoolului, tutunului, armelor de foc și explozivilor, cifrate la circa 14,4 miliarde de dolari.
„Astăzi, aplicarea legii în domeniul imigrației poate fi văzută drept principala prioritate a guvernului federal, luând în considerare alocările bugetare, acțiunile operative și numărul de cazuri”, a subliniat Doris Meissner, de la MPI, fost comisar în cadrul Serviciului pentru naturalizare și imigrație.
Potrivit autorilor raportului, datele demonstrează eficiența controalelor mai stricte la frontiere, susținute atât de republicani, cât și de democrați. Anul 2012 a consemnat un nivel record al deportărilor, dar și cele mai puține arestări din ultimii 40 de ani la granița cu Mexicul.
Institutul pentru politici de migrație atrage însă atenția asupra necesității unei reforme mai largi a imigrației. După un eșec din acest punct de vedere în primul său mandat, președintele Barack Obama a promis să introducă în 2013 o legislație care să revizuiască „sistemul de imigrație defect”.
Susținătorii reformei imigrației consideră că celor 11 milioane de străini fără documente legale ar trebui să li se ofere o perspectivă de a obține cetățenia americană. Adversarii reformei sunt însă de părere că aceasta i-ar recompensa pe imigranții care au intrat în mod ilegal pe teritoriul SUA.