Anumiți ofițeri americani apreciază că este posibil ca fonduri destinate reconstrucției Irakului să fi ajuns în buzunarele insurgenților, potrivit unui raport al unui organism american public de monitorizare, relatează AFP.
Inspectorul general special pentru reconstrucția Irakului (SIGIR) a intervievat ofițeri și oficiali asociați CERP (Programul de Reacție de Urgență a Comandanților).
Congresul american a deblocat, începând din 2004 și până în prezent, aproape patru miliarde de dolari pentru CERP, un fond al Pentagonului aflat la dispoziția comandanților militari americani menit să răspundă unor nevoi urgente de intervenție și reconstrucție.
Citește și Omul ale cărui minciuni au declanșat războiul din Irak se destăinuie: „Scopul meu a fost să-l dărâm pe tiran”
„Anumiți comandanți au declarat că insurgenții ar fi putut beneficia de deturnări de fonduri CERP”, subliniază SIGIR într-un raport publicat luni.
„În cursul unor operațiuni împotriva unor insurgenți au fost găsiți bani (…), (și s-au obținut) mărturii din partea anumitor antrepenori, potrivit cărora aceștia au plătit (sume) pentru «protecția» lor”, se arată în raport, care citează un comandant american.
„Au existat probe evidente, potrivit cărora autoritățile locale (…) furau la cel mai înalt nivel”, a declarat un alt comandant. „Mai mult, guvernatorii ofereau insurgenților bani destinați activităților CERP, pentru ca anumite programe finanțate de către CERP să nu fie atacate”, a adăugat acesta.
Trupele americane prezente în Irak au numărat până la 170.000 de oameni, după invadarea acestei țări în 2003 de către o coaliție internațională condusă de Statele Unite, dar acestea au fost retrase aproape integral până la sfârșitul lui 2011. În prezent, în Irak se mai află doar aproximativ 150 de oameni, plasați sub autoritatea Ambasadei Statelor Unite.
„Corupția face parte integrantă din societatea și politica din Irak. Lupta împotriva corupției în sistemul irakian este o muncă de Sisif”, a declarat un comandant, argumentând că corupția „este, în general, acceptată ca o practică curentă”.
„Atunci când dai 40.000 de dolari unui șef de întreprindere pentru a săpa un puț, iar 10% se duc la șeful întreprinderii și alți 10% la șeful tribului local, noi numim asta corupție. Însă era prețul de plătit pentru ca lucrurile să fie făcute”, a explicat un alt comandant.
„Nu am văzut niciun membru al personalului american să comită fraude, însă în cultura irakiană existau numeroase cheltuieli false”, continuă sursa citată.
„Eu cred că întreprinderile utilizate în cadrul anumitor proiecte trebuiau să ofere (ilegal) sume de bani unor oficiali irakieni. Atunci când aceste întreprinderi nu dădeau bani oficialilor existau incidente, ca amenințări și atacuri”, potrivit unui alt ofițer.
„În plus, anumiți oficiali irakieni, atât politici, cât și militari, au încercat să ne constrângă să angajăm anumite întreprinderi. Ipoteza era că aceste întreprinderi ofereau sume de bani pe sub mână unor oficiali irakieni”, continuă acesta.
Potrivit raportului, „aproximativ 76% dintre persoanele intervievate au apreciat că cel puțin o parte din banii (destinați proiectelor CERP) s-a pierdut prin farude și corupție”.