Prima pagină » Știri externe » Raport ONU: Este nevoie de mobilizare globală fără precedent pentru a evita o creștere catastrofică de 3,1 grade Celsius a temperaturii

Raport ONU: Este nevoie de mobilizare globală fără precedent pentru a evita o creștere catastrofică de 3,1 grade Celsius a temperaturii

Raport ONU: Este nevoie de mobilizare globală fără precedent pentru a evita o creștere catastrofică de 3,1 grade Celsius a temperaturii

Un raport al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) avertizează că este nevoie de o mobilizare globală fără precedent pentru a evita o creștere catastrofică de 3,1 grade Celsius a temperaturii.

Raportul arată că promisiunile existente de reducere a emisiilor de carbon cu ținta 2030 nu sunt respectate, și chiar dacă ar fi respectate, temperatura ar crește cu 2,6 până la 2,8 grade Celsius, conform The Guardian.

Nu mai e timp, și este nevoie ca națiunile lumii să ia măsuri la summitul COP29, programat în noiembrie, afirmă autorii raportului.

Menținerea obiectivului internațional de 1,5 grade Celsius este încă posibilă din punct de vedere tehnic, se arată în raport, dar ar însemna ca emisiile să scadă cu 7,5% anual până în 2035. Aceasta ar însemna oprirea unor emisii echivalente cu cele ale UE în fiecare an timp de un deceniu. Întârzierea reducerilor de emisii înseamnă doar că ar fi necesare reduceri și mai abrupte în viitor.

UNEP afirmă că țările trebuie să se angajeze în mod colectiv să reducă cu 42% emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2030 și cu 57% până în 2035. Fără aceste promisiuni și fără acțiuni rapide pentru a le îndeplini, obiectivul de 1,5 grade Celsius ar dispărea, a spus ONU.

Cu toate acestea, șefa UNEP, Inger Andersen, a spus că este greșit să ne concentrăm doar pe faptul dacă ținta de 1,5 grade Celsius a fost menținută sau nu, deoarece fiecare fracțiune de grad de încălzire globală evitată ar salva vieți, daune și costuri:

„Nu vă concentrați prea mult pe un număr magic. Trebuie să ne concentrăm pe menținerea temperaturii cât mai scăzute posibil.”

Finanțarea și tehnologia pentru reducerea emisiilor există, a spus Andersen, dar este nevoie de „curaj politic”, în special din partea națiunilor G20 (excluzând Uniunea Africană) care produc 77% din emisiile globale.

Andersen a spus că națiunile lumii au făcut promisiuni climatice curajoase la summitul de la Paris din 2015.

„Acum este momentul să ne ridicăm la înălțimea acelor promisiuni – criza climatică are loc cu adevărat chiar acum. Avem nevoie de o mobilizare globală la o scară și un ritm nemaivăzute până acum, începând chiar acum, altfel obiectivul de 1,5 grade Celsius va fi în curând mort și obiectivul „sub 2 grade Celsius” îi va ocupa locul în unitatea de terapie intensivă.”

Raportul UNEP a constatat că implementarea mai rapidă a energiei solare și eoliene ar putea asigura 27% din reducerile de emisii necesare. „Este o tehnologie ieftină, dovedită – nu este o investiție incertă”, a spus Andersen.

Oprirea distrugerii pădurilor ar putea aduce o altă reducere de 20%, se arată în raport. O mare parte din restul ar putea proveni din eficiența energetică și electrificarea clădirilor, a transporturilor și a industriei, precum și din reducerea emisiilor de metan de la instalațiile de combustibili fosili, pe care Andersen le-a descris ca fiind „nu ceva dificil de făcut”.

Investiția estimată necesară pentru a reduce emisiile la zero net este de 1-2 trilioane de dolari pe an, potrivit raportului.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și