Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei, aceștia rotunjindu-și veniturile cu circa 26 de miliarde de dolari, arată un raport al organizației non-guvernamentale Oxfam.
În acest context, Oxfam a cerut acțiuni imediate după ce inegalitatea globală a crescut în urma izbucnirii pandemiei. Aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a ajuns la cei mai bogați 1% oameni de pe planetă.
Oxfam este o confederație britanică formată din 21 de organizații caritabile care luptă pentru eliminarea sărăciei.
Într-un raport care coincide cu reuniunea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos, organizația de caritate a spus că cei mai bogați oameni au lumii s-au ales cu încă 26 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 63% din bogăția totală nouă, restul revenind celor 99% din oameni.
Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei super-bogați.
Politicile introduse pentru combaterea impactului economic al Covid 19 – cum ar fi reducerile ratelor dobânzilor și procesul de creare a banilor cunoscut sub numele de relaxare cantitativă – au sporit valoarea proprietăților și acțiunilor, care tind să fie deținute de oamenii super-bogați.
Potrivit raportului Oxfam, pentru fiecare dolar câștigat în cei doi ani de către o persoană dintre cei 90% aflați în subsolul clasamentului, un bogat a câștigat 1,7 milioane de dolari.
În ciuda micilor scăderi din 2022, averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi. Câștigurile pandemiei au venit după un deceniu în care atât numărul, cât și bogăția miliardarilor s-au dublat.
„Realitatea economică actuală este un afront la adresa valorilor umane de bază. Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni suferă de foame, dar pentru miliardari, fiecare zi este una bună. Crizele multiple au împins milioane de oameni la pragul colapsului. Guvernele trebuie să înceteze să acționeze în interesul personal al câtorva oameni. Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decât cei super-bogați? Guvernele trebuie să introducă acum taxe mai mari pentru cei super-bogați”, afirmă Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam Marea Britanie.
Într-o prefață a raportului, ministrul de finanțe al Columbiei, José Antonio Ocampo, afirmă că: „Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune – este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a combate inegalitatea decât prin redistribuirea bogăției”.