Raport preliminar cerut de von der Leyen: Uniunea Europeană are nevoie de propriul serviciu de informații
Uniunea Europeană ar trebui să înființeze treptat un serviciu de informații pentru a contracara mai bine amenințările din partea actorilor străini și pentru a răspunde mai puternic la spionajul din interiorul granițelor sale, potrivit variantei preliminare a unui raport solicitat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Informațiile provin de la persoane familiarizate cu raportul, care au cerut să rămână anonime, scrie Bloomberg.
La începutul acestui an, Ursula von der Leyen l-a însărcinat pe fostul președinte finlandez Sauli Niinisto să ofere recomandări despre moduri de îmbunătățire a capacității Uniunii de a face față unei varietăți de posibile crize.
Sauli Niinisto ar urma să publice concluziile săptămâna viitoare; proiectul este încă supus modificărilor.
În prezent, Uniunea Europeană nu are un serviciu de informații adecvat, și oficialii europeni folosesc sursele publice disponibile și informațiile primite de la statele membre. Acest lucru limitează capacitatea instituțiilor UE de a detecta potențialele amenințări și de a reacționa, a constatat raportul.
Un serviciu de informații al Uniunii Europene ar aduna propriile informații despre amenințările care provin dincolo de granițele UE și care vizează blocul comunitar în ansamblu, Scopul este de a evita suprapunerea eforturilor cu agențiile naționale și de a contribui la combaterea spionajului care vizează instituțiile UE.
Atribuții sporite pentru Centrul de Informații și Situație al UE
Niinisto ar putea propune extinderea atribuțiilor Centrului de Informații și Situație al UE pentru a include colectarea de informații, precum și implicarea delegațiilor diplomatice ale UE în acest scop.
Noul centru, împreună cu alți actori din UE, ar putea apoi să desfășoare activități de contraspionaj și să sprijine factorii de decizie politică prin evidențierea riscurilor potențiale.
Uniformizarea cadrului legal din statele membre privind spionajul
În plus, raportul îndeamnă UE să-și consolideze apărarea împotriva spionilor uniformizând cadrul legal privind spionajul și activitățile clandestine al statelor membre, pentru a elimina zonele unde spionii se pot refugia.
De asemenea, raportul ar propune stabilirea de restricții pentru diplomații din țări terțe care călătoresc în UE dacă reprezintă o amenințare în ceea ce privește activități de sabotaj sau spionaj.
Raportul solicită, de asemenea, îmbunătățirea utilizării instrumentelor de finanțare deja disponibile la nivel național și european, au spus sursele. O sugestie este extinderea domeniului de finanțare al Băncii Europene de Investiții pentru sectorul de apărare.
Procente din PIB-ul statelor, alocate pentru un plan comun de pregătire și apărare
De asemenea, raportul ar propune un plan european de investiții în pregătire care ar combina diverse instrumente de finanțare într-unul singur, care ar putea permite alocarea unei părți din bugetul UE pentru pregătire, securitate și apărare. Statele membre ar trebui, de asemenea, să aloce un anumit procent din PIB-ul lor în aceste scopuri, potrivit raportului.
Propunerea de creare a unui nou serviciu de informații al UE ar putea stârni controverse în cadrul blocului, având în vedere îngrijorările legate de centralizarea puterii la Bruxelles, precum și reticența agențiilor naționale de securitate să împărtășească informații și surse confidențiale cu alte țări și instituții UE.
În trecut, oficiali și parlamentari ai UE au cerut consolidarea schimbului de informații între țările UE în urma atacurilor teroriste de la Paris în 2015 și Bruxelles în 2016, dar s-au înregistrat puține progrese.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: