Prima pagină » Știri externe » RAPORT. Reporteri Fără Frontiere: Criza COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei

RAPORT. Reporteri Fără Frontiere: Criza COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei

RAPORT. Reporteri Fără Frontiere: Criza COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei

Criza generată de pandemia de COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei, iar statele totalitare, printre care China și Iranul, pun presiuni asupra jurnaliștilor și îi împiedică pe aceștia să publice date despre situația reală, atenționează Reporteri Fără Frontiere (RSF) în raportul său anual privind libertatea presei, publicat marți.

Organizația atrage atenția că pandemia „scoate în evidență și amplifică numeroasele crize” care pun deja în pericol libertatea presei, informează France 24.

Potrivit raportului, pandemia le-a permis mai multor regimuri autoritare „să profite de faptul că oamenii sunt surprinși, iar mobilizarea a scăzut, pentru a impune măsuri care ar fi imposibil de adoptat în vremuri normale”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Ca în fiecare an, raportul prezintă și un clasament al țărilor lumii în funcție de libertatea presei. Cel de anul acesta este asemănător cu cel din 2019, țările nordice fiind cele mai libere, în timp ce Turkmenistanul și Coreea de Nord se află la coada clasamentului, care analizează 180 de state. La fel ca anul trecut, Norvegia se află în fruntea clasamentului, urmată de Finlanda.

În raport, RSF acuză China și Iranul, clasate pe locurile 177, respectiv 173, că ar fi cenzurat informațiile cu privire la cazurile de COVID-19.

RSF: Pandemia ar fi putut fi evitată dacă Beijingul nu ar fi ascuns informații

Organizația susține, în raportul său, că actuala situație provocată de pandemie ar fi putut fi evitată sau măcar atenuată dacă autoritățile de la Beijing nu ar fi cenzurat informațiile cu privire la declanșarea epidemiei la Wuhan după apariția primelor cazuri de infectare cu coronavirus, iar jurnaliștii s-ar fi bucurat de mai multă libertate în China.

„Dacă ar fi existat o presă liberă în China, dacă cei care au avertizat nu ar fi fost reduși la tăcere, atunci declanșarea acestei pandemii ar fi putut fi evitată. Uneori putem vorbi despre libertatea presei în mod teoretic, dar iată că, uneori, impactul poate fi unul fizic. Poate influența sănătatea tuturor”, a declarat Rebecca Vincent, directorul biroului RSF din Regatul Unit.

Raportul a criticat și acțiunile premierului Ungariei, Viktor Orbán, despre care susține că și-a asigurat noi prerogative care îi permit să pedepsească jurnaliștii incomozi în perioada crizei, dar și pe președintele SUA, Donald Trump și pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, pentru încercările lor „de a denigra mass-media și a încuraja ura la adresa jurnaliștilor”.

Publicat anual începând cu 2002, Indexul Mondial al Libertății Presei evaluează factori precum independența instituțiilor media, autocenzura sau cadrul legal de funcționare a presei în 180 de țări.

Anul acesta, România se află pe locul 48 în clasamentul statelor lumii în funcție de libertatea presei, înaintea unor țări precum Polonia, Grecia sau Ungaria.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și