Prima pagină » Știri externe » Raport: Romii din țările europene bogate se confruntă cu inegalități frapante

Raport: Romii din țările europene bogate se confruntă cu inegalități frapante

Raport: Romii din țările europene bogate se confruntă cu inegalități frapante

Un raport publicat miercuri de către Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arată că speranța de viață a persoanelor nomade din Europa de Vest, inclusiv cea a populației rome, este cu zece ani mai mică decât cea a populației generale.

Raportul arată și gradul ridicat de sărăcie și inegalitate cu care se confruntă aceste minorități din țările bogate ale Blocului comunitar, informează Agerpres.

Agenția a intervievat peste 4.600 de romi, nomazi și membri ai altor minorități tradițional itinerante din Marea Britanie, Belgia, Franța, Irlanda, Olanda și Suedia.

Raportul arată că un sfert din copiii din această minoritate trăiesc în familii în care nu există venituri suficiente pentru acoperirea unor necesități de bază precum hrana sănătoasă, încălzirea sau chiria.

La nivelul Uniunii Europene, doar 6,5% dintre copii suferă de asemenea privațiuni.

 

 

Comunitățile de nomazi se confruntă cu fenomenul foamei

O anchetă separată a FRA în rândul comunităților de romi din țările din estul și sudul Uniunii Europene arată că fiecare al patrulea rom trăiește într-o familie care a fost afectată de foame cel puțin o dată în ultima lună.

Raportul dat publicității miercuri arată, însă, că „procente neașteptat de ridicate dintre adulți și copii se confruntă cu foamea” chiar și în Europa de Vest.

Foamea afectează o familie de romi și nomazi din cinci în Suedia, în majoritatea celorlalte țări analizate procentul situându-se între 10 și 15%.

„Acest raport dezvăluie greutăţile şocante pe care prea mulţi romi şi nomazi le îndură în Europa de astăzi”, spune directorul FRA, Michael O’Flaherty.

Acesta le cere autorităților „să rupă cercul vicios al sărăciei şi excluziunii sociale”.

Raportul făcut public miercuri scoate la iveală și alte probleme cu care se confruntă comunitățile rome și cele de nomazi în statele cele mai bogate din Uniunea Europeană. Printre aceste probleme se numără rata ridicată a șomajului și discriminarea, potrivit FRA.

Raportul a fost publicat în contextul în care, pe 6 octombrie, Comisia Europeană urmează să își prezinte noua strategie referitoare la egalitatea romilor.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și