Prima pagină » Știri externe » Raport: RUSIA ar fi trimis peste un milion de barili de petrol, dar și armament, către Coreea de Nord în ultimele luni

Raport: RUSIA ar fi trimis peste un milion de barili de petrol, dar și armament, către Coreea de Nord în ultimele luni

Raport: RUSIA ar fi trimis peste un milion de barili de petrol, dar și armament, către Coreea de Nord în ultimele luni
Raport: Rusia ar fi trimis peste un milion de barili de petrol, dar și armament, către Coreea de Nord în ultimele luni

Se estimează că Rusia a furnizat Coreei de Nord mai mult de un milion de barili de petrol din luna martie a acestui an și până în prezent, potrivit unei analize a imaginilor prin satelit realizate de Open Source Centre, un grup de cercetare non-profit cu sediul în Marea Britanie.

Petrolul este plata pentru armele și trupele pe care Phenianul le-a trimis Moscovei pentru a-și putea continua agresiunea din Ucraina, au declarat pentru BBC experți din domeniul securității, dar și ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy.

Aceste transferuri încalcă sancțiunile ONU, care interzic țărilor să vândă petrol Coreei de Nord, cu excepția unor cantități mici. Aceste sancțiuni au fost impuse pentru a descuraja Phenianul să își continue programul nuclear.

Imaginile din satelit arată mai mult de o 12 petroliere nord-coreene care au sosit la un terminal petrolier din Orientul Îndepărtat Rus de 43 de ori în ultimele opt luni.

Alte imagini par să arate petroliere care sosesc goale și pleacă aproape pline. Coreea de Nord este singura țară din lume care nu are voie să cumpere petrol pe piața liberă. Numărul de barili de petrol rafinat pe care îi poate primi este plafonat de Națiunile Unite la 500.000 anual, cu mult sub cantitatea de care țara comunistă ar avea nevoie.

Cum colaborează în acest domeniu Coreea de Nord și Rusia

Primul transfer de petrol documentat de Centrul Open Source în acest raport a avut loc pe 7 martie 2024, după ce au apărut informații potrivit cărora Phenianul ar trimite arme Rusiei.

Transporturile au continuat, pe măsură ce mii de trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia, ultimul transfer fiind înregistrat pe 5 noiembrie.

„În timp ce Kim Jong Un îi oferă lui Vladimir Putin un colac de salvare pentru a-și continua războiul, Rusia oferă în liniște Coreei de Nord, un colac de salvare propriu. Acest flux constant de petrol oferă Coreei de Nord un nivel de stabilitate pe care nu l-a mai avut de când au fost introduse aceste sancțiuni”, spune Joe Byrne de la Centrul Open Source.

Patru foști membri ai unui grup ONU responsabil cu urmărirea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord au declarat pentru BBC că transferurile sunt o consecință a legăturilor în creștere dintre Moscova și Phenian.

„Aceste transferuri alimentează mașinăria de război a lui Putin, este petrol în schimbul rachetelor, petrol în schimbul artileriei și, acum, petrol în schimbul militarilor”, spune Hugh Griffiths, care a condus grupul din 2014 până în 2019.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a vorbit și el despre acească colaborare.

„Pentru a continua lupta în Ucraina, Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de Coreea de Nord pentru trupe și arme în schimbul petrolului”, a spus el.

Oficialul a adăugat că acest lucru „are un impact direct asupra securității în Peninsula Coreeană, Europa și regiunea indo-pacifică”.

Insiderpaper.com notează că Rusia a oferit Coreei de Nord petrol, rachete antiaeriene și ajutor economic în schimbul trupelor nord-coreene care ar fi fost trimise pentru a sprijini agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei.

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au acuzat Phenianul că a trimis peste 10.000 de militari pentru a ajuta Rusia să lupte cu Ucraina, experții spunând că Kim Jong Un este dornic să câștige tehnologie avansată și experiență de luptă pentru trupele sale, în schimb.

„S-a identificat că echipamentele și rachetele antiaeriene care vizează consolidarea sistemului vulnerabil de apărare aeriană al Phenianului au fost livrate Coreei de Nord (de Rusia)”, a declarat principalul consilier de securitate al Coreei de Sud, Shin Won-sik.

CITEȘTE ȘI:

Vladimir PUTIN justifică atacul balistic asupra Ucrainei /„Conflictul a căpătat o dimensiune globală”

Coreea de Nord și Rusia semnează un nou acord pentru EXTINDEREA cooperării

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și