Raport secret: SUA depozitează arme atomice în mai multe țări din Europa
Un raport oficial al Adunării Parlamentare a NATO citat de publicațiile La Libre Belgique și De Morgen arată că Statele Unite ale Americii depozitează arme atomice în țări europene.
„În cadrul NATO, Statele Unite au poziționat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA și din țări aliate. Aceste bombe sunt stocate în șase baze americane și europene – Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano și Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) și Incirlik, Turcia”, se arată în document.
Biroul de presă al Adunării Parlamentare a NATO a confirmat existența documentului, subliniind că este vorba de un „proiect de raport” al unei instituții „total separate și independente” de NATO.
„Documentul publicat de Adunarea Parlamentară a NATO nu poate fi considerat în niciun caz un document oficial NATO”, a transmis Alianța Nord-Atlantică. Cele două entități sunt independente din punct de vedere juridic, dar proximitatea politică este evidentă, notează publicația La Libre Belgique.
Dezvăluirile au generat polemici în Belgia, iar Guvernul federal belgian a refuzat să confirme sau să infirme prezența armelor atomice americane.
Două partide ecologiste, Écolo și Groen, au elaborat un proiect de lege care ar interzice prezența bombelor atomice pe teritoriul Belgiei. „Chiar dacă Guvernul federal a negat permanent prezența acestor arme, acest raport NATO confirmă că bombe nucleare B-61 sunt staționate în Belgia, la Baza aeriană Kleine-Brogel. A venit momentul să punem capăt acestei ipocrizii și să organizăm o dezbatere transparentă pe această temă. Prin refuzul admiterii prezenței acestor arme pe teritoriul nostru, liderii politici împiedică orice discuție. Iar miza fundamentală este să acționăm. Putem accepta astfel de arme pe teritoriul nostru sub responsabilitatea cuiva precum (președintele american -n.red.) Donald Trump? Trebuie să răspundem la această întrebare”, a declarat deputatul Samuel Cogolati, membru al firmațiunii Écolo, citat de publicația L’Avenir.
Foto: 123RF