Prima pagină » Știri externe » Raport. Sub oblăduirea Rusiei, Crimeea a devenit un paradis pentru spălarea de bani

Raport. Sub oblăduirea Rusiei, Crimeea a devenit un paradis pentru spălarea de bani

Raport. Sub oblăduirea Rusiei, Crimeea a devenit un paradis pentru spălarea de bani
Exodul băncilor ucrainene din Crimeea care a avut loc anul trecut, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană, a expus regiunea riscului de a deveni o placă turnantă în spălarea banilor, scrie Novaia Gazeta, citând o investigație jurnalistică, relatează The Moscow Times online.

Potrivit raportului întocmit de grupul de jurnaliști de investigație Proiectul pentru raportarea crimei organizate și corupției (OCCRP), un număr de bănci rusești, deținute parțial de către finanțatori suspecți – inclusiv unii cu legături cu serviciile rusești de securitate – „mișună în găurile” lăsate după plecarea băncilor ucrainene anul trecut, în martie.

Mai puțin cunoscuta bancă Genbank, una dintre primele bănci rusești care a pătruns în Crimeea și care operează în prezent peste 90 de bănci în regiune, este deținută parțial de către finanțatorul Evgheni Dvoskin, potrivit raportului OCCRP, citat de ziarul Novaia Gazeta în ediția de miercuri.

Dvoskin a fost implicat în mai multe dosare penale în Rusia și Statele Unite, legate de spălare de bani la scară largă, dar nu a fost judecat niciodată. El a fost arestat de către FBI, în 2008, pentru fraudarea mai multor companii americane, la sfârșitul anilor ’90, cu sume estimate la 2,3 milioane de dolari, dar a fost eliberat ulterior. Comitetul rus de anchetă îl suspectează pe Dvoskin de comiterea unor fraude estimate la zece milioane de ruble (aproximativ 185.000 de dolari) și extorcări.

Banca Verkhnevolzhsky, deținută în comun de către finanțatorul Oleg Vlasov și o serie de parteneri de-ai săi, și-a extins și ea prezența rapid în Crimeea după anexare, iar în prezent operează 26 de sucursale, potrivit raportului Proiectului.

În perioada 2011-2014, Banca Baltica a lui Vlasov a fost una dintre cele 19 bănci rusești implicate într-un sistem complex de spălare a peste 20 de miliarde de dolari și transferarea acestor sume în bănci din Uniunea Europeană (UE) prin Republica Moldova și Letonia, se arată în raport.

Banca rusească Tempbank a fost, de asemenea, implicată în spălări de bani între Rusia și Republica Moldova, potrivit unor date de la autoritățile moldovene, citate de OCCRP. Tempbank operează în prezent două filiale în Crimeea.