Prima pagină » Știri externe » Rasmussen: „Nu putem confirma retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina. Noi vedem altceva”. CORESPONDENȚĂ GÂNDUL DIN BRUXELLES

Rasmussen: „Nu putem confirma retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina. Noi vedem altceva”. CORESPONDENȚĂ GÂNDUL DIN BRUXELLES

Rasmussen: „Nu putem confirma retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina. Noi vedem altceva
Gândul.info transmite de la sediul NATO din Bruxelles principalele evenimente din cadrul ministerialei Alianeți Nord-Atlantice

Informațiile primite, luni, de Statele Unite din Ucraina și Rusia privind o retragere parțială a trupelor Federației Ruse din apropierea frontierei cu Ucraina nu pot fi confirmate de NATO, a spus, azi, liderul Alianței, la Bruxelles. „Din păcate, nu putem confirma retragerea trupelor rusești (de la granița cu Ucraina, n.red.). Noi vedem altceva acolo. Iar aceste mișcări de trupe nu contribuie în niciun fel la dezescaladarea situației”, le-a spus Anders Fogh Rasmussen jurnaliștilor, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO, care are loc în 1 și 2 aprilie la Bruxelles.

Cu Ucraina și apărarea colectivă drept subiecte principale și numeroase declarații dure la adresa Rusiei, această ministerială trebuie să asigure spațiul euro-atlantic, dar și lumea în general, că NATO este hotărâtă să își protejeze partenerii în fața agresiunilor externe și să sancționeze dur statul condus de Vladimir Putin.

„E foarte important ca lumea să înțeleagă că suntem foarte hotărâți să asigurăm securitatea aliaților și popoarelor noastre, a transmis Rasmussen. „Vom lua măsurile necesare pentru a transmite foarte clar lumii că nicio amenințare la adresa aliaților NATO nu va reuși (…). O Ucraină independntă, suverană și stabilă, angajată în procesul democratic și în asigurarea drepturilor omului, minorităților și statului de drept, este esențială pentru securitatea euro-atlantică (…). Și vom transmite foarte clar că acțiunile Rusiei sunt inacceptabile”, a mai declarat liderul NATO, la Bruxelles.

Secretarul general a subliniat încă o dată că, deși NATO este o alianță militară, soluția la actuala criză cu Rusia trebuie să fie politică și diplomatică: „Nu cred că e cineva care să își dorească să vadă o confruntare militară în Europa”.

Totuși, se iau și măsuri de ordin tactic și strategic, pentru că, în formularea lui Rasmussen, „apărarea începe cu descurajarea” provocărilor. Anders Fogh Rasmussen a amintit că au fost mobilizate recent avioane AWACS (gândul a scris pe larg despre aceste aparate) deasupra României și Poloniei și s-a decis suplimentarea prezenței militare la Marea Neagră. De asemenea, NATO nu exclude în acest moment suplimentarea forțelor Alianței în țările baltice. „Nu vom ezita să luăm și alte măsuri dacă va fi nevoie, pentru a descuraja și apăra, iar aceasta include o actualizare a planurilor noastre de apărare, exerciții, mobilizări de trupe. Va depinde de felul în care va evolua situația”, a eplicat liderul Alianței Nord-Atlantice, care a avertizat încă o dată Rusia că, dacă nu va detensiona situația din regiune, va fi „și mai izolată”.

La patru ani de la summitul NATO de la Lisabona și de la o relansare a relațiilor cu Rusia, acțiunile Moscovei au prejudiciat serios parteneriatul cu Alianța Nord-Atlantică și le-au demonstrat alianților că nu își mai permit să considere că securitatea în spațiul euro-atlantic este intangibilă, le-a mai transmis Anders Fogh Rasmussen miniștrilor de Externe reuniți la Bruxelles.

Autor