Prima pagină » Știri externe » Răspunsul Coreei de Nord la manevrele militare comune Coreea de Sud-SUA

Răspunsul Coreei de Nord la manevrele militare comune Coreea de Sud-SUA

Răspunsul Coreei de Nord la manevrele militare comune Coreea de Sud-SUA
Avioane de vânătoare nord-coreene au efectuat în ultimele zile un număr "fără precedent" de decolări, probabil ca răspuns la manevrele militare comune americano-sud-coreene în sudul peninsulei, unde tensiunea este foarte puternică, scrie presa miercuri, relatează AFP.

Avioane de vânătoare nord-coreene au efectuat în ultimele zile un număr „fără precedent” de decolări, probabil ca răspuns la manevrele militare comune americano-sud-coreene în sudul peninsulei, unde tensiunea este foarte puternică, scrie presa miercuri, relatează AFP.

Numărul misiunilor de zbor „se află la un nivel fără precedent”, a declarat o sursă militară de la Seul pentru agenția sud-coreeană Yonhap. Aproximativ 700 de zboruri au fost efectuate în Coreea de Nord de avioane de luptă și elicoptere militare luni, prima zi a manevrelor comune din Coreea de Sud, a declarat sub protecția anonimatului această sursă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme aceste informații, dar a repetat că Phenianul efectua exerciții interarme înaintea manevrelor, la nivelul întregului teritoriu nord-coreean.

Manevrele Seul-Washington sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează câteva mii de militari, și anume aproximativ 10.000 sud-coreeni și aproximativ 3.500 americani.

Statele Unite, aliatul Coreei de Sud, are 28.500 de militari staționați în sudul peninsulei.

Seulul a anunțat miercuri că telefonul roșu, care asigură o legătură între forțele armate ale celor două țări surori și inamice, nu funcționează în continuare. Linia de urgență între cele două Guverne a fost întreruptă luni, iar Phenianul nu mai răspunde apelurilor Seulului.

Tensiunile sunt foarte puternice, de mai multe zile, în această regiune. Phenianul a denunțat un acord de armistițiu ce punea capăt Războiului Coreei în 1953, agitând amenințarea unui „război termonuclear” și avertizând Washingtonul că se expune unei „lovituri nucleare preventive”.

Citește și