Răspunsul militar la atacul chimic din Siria, decis de Trump, alături de Macron și May. Scenariul pe care l-ar putea aplica SUA, Franța și Marea Britanie

Publicat: 13 04. 2018, 08:24
Actualizat: 16 04. 2018, 14:53

Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders. Donald Trump s-a întâlnit joi cu echipa de securitate națională a președinției.

„Președintele Trump tocmai a încheiat o întâlnire cu echipa sa de securitate națională în care a fost discutată situația din Siria. Nu a fost luată nicio decizie finală. Continuăm să analizăm informațiile și suntem implicați în conversații cu partenerii și aliații noștri. Președintele va vorbi cu președintele Macron și cu premierul May în această seară”, a transmis Sarah Sanders.

Joi, Donald Trump a transmis, prin intermediul contului de Twitter, că nu a precizat niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei, adăugând că s-ar putea întâmpla „foarte curând sau nu atât de repede”.

Luni, președintele american a anunțat că va decide răspunsul Statelor Unite la atacul „odios” cu arme chimice din Siria în următoarele 24-48 de ore.

Sunt șanse mari ca Donald Trump să primească susținere din partea Franței și Marii Britanii pentru o operațiune militară împotriva regimului sirian condus de către Bashar al-Assad. Emmanuel Macron a declarat că Franța are dovezi că regimul de la Damasc a comis atacul chimic din orașul sirian Duma, iar guvernul britanic condus de către Theresa May a convenit asupra „nevoii de a lua măsuri” în Siria, pentru a descuraja folosirea armelor chimice de către regimul Assad.

La 8 aprilie, o serie de organizații umanitare și mai mulți medici au susținut că minimum 70 de persoane din orașul sirian Duma au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor. Potrivit organizației umanitare Căștile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orașul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forțele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susține că atacul chimic produs în orașul sirian Duma a fost o înscenare a organizației umanitare insurgente Căștile Albe și reprezintă un pretext pentru o intervenție militară în Siria.

Regimul sirian de la Damasc a anunțat că forțele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informațiile prezentate în presa occidentală sunt „invenții” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.