Ministerul Unificării sud-coreean a precizat, vineri, că regimul de la Phenian a acceptat propunerea Seulului pentru a purta discuții la nivel înalt la 9 ianuarie.
Baik Tae-hyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, a declarat că Phenianul a transmis prin fax un document către Guvernul de la Seul prin care și-a dat acordul pentru discuțiile ce vor avea loc săptămâna viitoare.
„Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineață un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuții pentru 9 ianuarie, făcută de Coreea de Sud”, a declarat Baik Tae-hyun.
Cele două părți vor discuta despre modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, dar și despre participarea sportivilor nord-coreeni la Olimpiada de la PyeongChang.
Această decizie a Phenianului vine după ce Kim Jong-un s-a arătat deschis să trimită o delegație la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud și după ce acesta a precizat că este dispus să poarte discuții cu Seulul pe această temă.
Ultimul dialog dintre Seul și Phenian a avut loc în decembrie 2015. Inițiativa reluării dialogului a aparținut Coreei de Sud, care a transmis, marți, o propunere în acest sens către regimul nord-coreean.
De asemenea, acest anunț vine după ce SUA și Coreea de Sud au convenit să amâne exercițiile militare programate pentru luna februarie.
Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a anunțat, joi, că exercițiile militare comune ale SUA și Coreei de Sud programate pentru luna februarie vor fi amânate până după finalizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din motive logistice, relatează Reuters și NBC News.
SUA și Coreea de Sud desfășoară în fiecare primăvară astfel de manevre militare, la care vor participa peste 17.000 de militari americani și aproximativ 300.000 de militari sud-coreeni.
Oficialii regimului de la Phenian au criticat permanent aceste exerciții, considerându-le pretext pentru o posibilă invazie. Drept reacție, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste balistice în perioada desfășurării acestor exerciții militare.
„Liderii SUA și Coreei de Sud au convenit ca manevrele militare comune să nu aibă loc în perioada desfășurării Olimpiadei și ca forțele armate ale celor două țări să facă tot posibilul pentru a garanta securitatea Jocurilor de Iarnă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale din Coreea de Sud.
Seulul a anunțat că această decizie a fost luată de comun acord de președinții celor două state, Donald Trump și Moon Jae-in.
Președintele Coreei de Sud a precizat că amânarea exercițiilor militare va contribui la succesul Olimpice de la Pyeongchang, dacă Phenianul nu va recurge la noi provocări.
Jim Mattis a afirmat că decizia amânării exercițiilor militare a fost luată din rațiuni logistice, din moment ce forțele de securitate sud-coreene vor trebui să asigure securitatea în cadrul evenimentului sportiv.