Prima pagină » Știri externe » Răspunsul Rusiei la manevrele NATO în Europa de Est: 13.000 de militari vor fi implicați

Răspunsul Rusiei la manevrele NATO în Europa de Est: 13.000 de militari vor fi implicați

Răspunsul Rusiei la manevrele NATO în Europa de Est: 13.000 de militari vor fi implicați
Răspunsul Rusiei la manevrele NATO în Europa de Est: 13.000 de militari vor fi implicați

„Până la 12.700 de militari urmează să participe la exerciții. Aproximativ 10.200 de militari vor participa pe teritoriul țării noastre, respectiv 7.200 de membri ai armatei belaruse și 3.000 de militari ruși”, a anunțat luni Andrei Ravkov, ministrul Apărării din Belarus.

În exercițiile Zapad-2017, programate pentru luna septembrie, vor fi testate 680 de sisteme de artilerie.

„Exercițiile sunt o demonstrație a continuității în garantarea securității popoarelor fraterne. Acest exercițiu nu este o reacție la suplimentarea capacităților militare NATO în apropierea frontierelor statelor noastre, deși aceste acțiuni generează în mod natural preocupări”, a subliniat ministrul belarus al Apărării.

În urmă cu câteva zile, Administrația Vladimir Putin a exprimat preocupare în legătură cu o serie de exerciții militare NATO programate în următoarele luni în Europa de Est, inclusiv în zona Mării Negre, cerând o comunicare bilaterală mai eficientă pentru evitarea „interpretărilor greșite”.

„În perioada iunie-noiembrie, NATO va organiza peste 15 exerciții militare în Europa de Est și aproximativ același număr în regiunea Mării Negre. Dacă numărăm participanții, sunt peste 40.000 de militari”, a declarat joi Aleksandr Grușko, ambasadorul Rusiei la Alianța Nord-Atlantică. „Am atras încă o dată atenția Alianței Nord-Atlantice asupra propunerii noastre privind o întâlnire a experților militari care ar putea folosi hărți pentru evaluarea capabilităților militare desfășurate, fără a deveni prea emoționali”, a adăugat oficialul rus. „Ideea noastră este să le oferim armatelor oportunitatea de a discuta despre toți factorii care influențează situația de securitate, inclusiv suplimentarea efectivelor și rotația trupelor. Credem că, în lipsa construirii unor contacte normale între armate, va fi greu să înțelegem ce se întâmplă și să evităm interpretările greșite”, a atras atenția Aleksandr Grușko.