Răsturnare de situație în cazul acordului UE-Canada: autoritățile din Belgia au ajuns la o înțelegere
Premierul belgian Charles Michel a declarat că liderii comunităților regionale și lingvistice din Belgia au ajuns la un acord privind un text comun care ar trebui să elimine incertitudinile privind importurile agricole și sistemul de soluționare a disputelor.
„Am ajuns în sfârșit la un acord între belgieni. Valonia este extrem de bucuroasă că cererile noaste au fost ascultate”, a declarat și Paul Magnette, ministrul-președinte al regiunii Valonia, cea care s-a opus semnării CETA.
Acordul din Belgia va trebui să fie aprobat și de către celălalte 27 state membre al Uniunii Europene înainte ca tratatul CETA să fie semnat.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Anterior, s-a anunțat că summitul pe tema Acordului comercial UE-Canada, care era programat joi, a fost anulat, întrucât Belgia nu poate semna documentul din cauza opoziției exercitate de Guvernul regiunii Wallonia, conform unor surse europene, informează publicațiile La Libre Belgique și Le Monde.
„Summitul de astăzi a fost anulat. Deocamdată, nu a fost stabilită nicio dată nouă”, a declarat joi un oficial european citat de AFP.
Guvernul federal al Belgiei nu poate semna acordul de parteneriat comercial UE-Canada din cauza opoziției exercitate de liderii regiunii Wallonia.
În urmă cu câteva ore, premierul canadian, Justin Trudeau, anunțase că nu se va deplasa la Bruxelles pentru a participa la summit.
Regiunea Wallonia nu poate susține deocamdată Acordul de parteneriat UE-Canada, a anunțat luni premierul Belgiei, Charles Michel, precizând că a notificat Uniunea Europeană în legătură cu această decizie.
„Wallonia nu poate semna astăzi Acordul CETA”, a declarat luni Paul Magnette, premierul Guvernului regiunii belgiene, citat de site-ul publicației La Libre. În acest context, premierul Belgiei, Charles Michel, i-a transmis oficial președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Guvernul belgian „nu poate semna acordul”. La rândul său, Andre Antoine, președintele Parlamentului wallon și membru al Partidului Socialist, condus de Paul Magnette, a transmis, potrivit Reuters, că regiunea Wallonia va lua o decizie pe tema CETA până la sfârșitul anului. „Un termen rezonabil ar fi sfârșitul anului”, a afirmat el.
Tentativele ulterioare în sensul depășirii impasului nu au avut rezultat pozitiv.
România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), a afirmat vinerea trecută președintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat site-ului Politico.eu. „În cazul în care Acordul CETA nu va fi semnat…, noi vom continua negocierile cu partea canadiană. Am putea găsi o soluție bilaterală în problema vizelor. Totuși, acesta ar fi momentul ideal pentru soluționarea acestei probleme”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
Klaus Iohannis anunțase vinerea trecută, de la Bruxelles, că România a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor în mod etapizat, în 2017, astfel că țara noastră nu mai are obiecții față de Acordul economic UE-Canada (CETA). ”Am o veste în această dimineață. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul comercial cu Canada”, a spus șeful statului.
Un anunț similar a fost făcut de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada pentru cetățenii bulgari. „Împreună cu președintele României, am primit confirmarea scrisă că până în decembrie 2017 regimul vizelor va fi eliminat pentru toți cetățenii bulgari. În acest context, eu și președintele României am decis să susținem semnarea Acordului CETA”, a declarat Borisov, conform unui mesaj postat vineri pe site-ul Consiliului European. România și Bulgaria au condiționat semnarea Acordului Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) de eliminarea vizelor de călătorie.
Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior că „propunerea” privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetățenii români și bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, exprimând speranța că Belgia va accepta semnarea CETA.
Ulterior, ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, a declarat pentru postul belgian RTBF că negocierile dintre Uniunea Europeană, Canada și Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eșuat. Chrystia Freeland a părăsit vinerea trecută la ora 16.00 (17.00, ora României) sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunțând sfârșitul și eșecul negocierilor pe tema CETA. Chrystia Freeland s-a declarat „dezamăgită” și a vorbit de o „oportunitate pierdută”. „În ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentanții Comisiei Europene și cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să aibă un acord internațional, nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada, nici măcar cu o țară atât de politicoasă și răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, am muncit foarte, foarte mult. Am decis să revenim acasă. Sunt foarte tristă”, a declarat Chrystia Freeland.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Wallonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.
După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. „Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopții și vineri dimineață. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părți ale lumii”, a atras atenția Juncker.
Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanții speciale privind protecția datelor private, amendamente la drepturile pe piața muncii, la serviciile generale, la licitațiile publice, în domeniul asigurărilor sociale și generale. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.