La șase luni de la începutul investigațiilor, experții în spionaj electronic care se ocupă de dosar nu au găsit niciun indiciu serios și au redactat o ordonanță de neurmărire penală, scrie revista, care citează surse apropiate Ministerului german al Justiției.
„Rezultatul (cercetărilor) este aproape nul. Multă vâlvă, niciun fapt”, a declarat una dintre sursele citate.
Potrivit surselor apropiate mediilor judiciare, Parchetul federal din Karlsruhe (vest) ar trebui să urmeze recomandările experților de a renunța la cercetări, ceea ce ar pune capăt acestui caz la nivel judiciar.
Justiția germană a anunțat în iunie deschiderea unei anchete pentru fapte de spionaj și activități în favoarea unui serviciu de informații străin.
Germania a fost șocată, în vara lui 2013, de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, cu privire la un vast sistem de supraveghere a conversațiilor telefonice și comunicațiilor prin Internet ale germanilor, până la telefonul mobil al cancelarului, care a funcționat timp de mai mulți ani.
Protecția vieții private este un subiect extrem de sensibil într-o țară marcată de dictaturile nazistă și comunistă. Scandalul a afectat profund relația cu Statele Unite, de obicei una foarte strânsă.
Președintele american Barack Obama a exclus operațiuni ulterioare de spionare a lui Merkel, sugerând de facto că acestea au avut loc în trecut.