Zoltan Kazatsay, directorul Direcției Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, a declarat, la București, că România are o rată a șomajului „inacceptabil de mare” în rândul tinerilor și dacă nu se vor lua măsuri, va fi dificil de trecut peste impactul globalizării.
„Cifra tinerilor fără un loc de muncă este dramatică, de aproximativ 24 la sută. În Uniunea Europeană, ratele medii de șomaj au ajuns la 22,5 la sută, fiind destul de mari. În România este inacceptabil de mare rata șomajului în rândul tinerilor, 25 la sută”, a spus oficialul european.
Directorul Direcției Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune a mai spus că, la nivelul Uniunii Europene, 7,5 milioane de tineri nu apar în statistici.
„7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinși în sistemele de învățământ, nu muncesc și nici nu se instruiesc. Nu știm ce fac. Costurile sunt uriașe. Trebuie să fim serioși, criza e serioasă și continuă în UE. (…) Tinerii dispăruți misterios din statistici trebuie aduși înapoi, trebuie să aibă un loc de muncă”, a precizat Kazatsay.
El a atras atenția că generațiile viitoare nu vor fi calificate și a precizat că speră ca România să folosească cele 220 de milioane de euro, alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel puțin 300.000 de persoane.
Zoltan Kazatsay a mai declarat că, pentru următoarea perioadă financiară, România ar putea primi aproximativ 84 de milioane de euro, dacă toate statele membre vor aproba suma propusă.
„Vrem să folosim mai eficient fondurile. Solicităm României ca fondurile europene să constituie prioritate națională și să meargă către scopurile Fondului Social european. Am multe speranțe că Guvernul României va ține cont de această propunere”, a mai spus reprezentantul CE.