Planul Chinei de a judeca fiecare din cei 1,3 miliarde de cetățeni pe baza comportamentului social a mai făcut un pas. Beijingul este pe cale să adopte un program de puncte pe parcursul întregii vieți, care atribuie ratinguri personalizate fiecărui rezident.
Capitala va colecta date de la mai multe departamente, pentru a recompensa sau a pedepsi aproximativ 22 de milioane de locuitori, pe baza acțiunilor și reputației lor, până la sfârșitul anului 2020, potrivit unui plan publicat pe site-ul web al guvernului municipal din Beijing. Cei care beneficiază de un așa-numit „credit social” vor beneficia de „canale verzi„, în timp ce cei care încalcă legile vor avea o viața dificilă.
Autoritățile consideră că proiectul din Beijing va îmbunătăți sistemul social, astfel încât cei persoanele care nu se bucură de încredere nu vor fi capabili să facă nici măcar un singur pas fără a fi cunoscute. China a experimentat mult timp sisteme de clasificare a cetățenilor, recompensând comportamentul bun cu servicii și pedepsind acțiunile rele cu restricții și sancțiuni. Criticii spun că astfel de mișcări sunt pline de riscuri și ar putea duce la sisteme care reduc oamenii la puțin mai mult de un raport.
Însă nu doar Beijingul experimentează astfel de programe.
Hangzhou a lansat sistemul său de evaluare personală la începutul acestui an, recompensând „comportamente prosocial”, cum ar fi munca voluntară și donațiile de sânge și pedepsindu-i pe cei care încalcă legile privind traficul sau dau mită. Până la sfârșitul lunii mai, persoanele evaluate negativ în China nu au primit rezervări pentru 11 milioane de zboruri și 4 milioane de călătorii cu trenul de mare viteză, potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă.
Conform planului guvernului de la Beijing, bazele de date ale diferitelor agenții vor comunica, pentru a obține o imagine mai detaliată a interacțiunilor fiecărui rezident într-o gamă largă de servicii. Propunerea solicită ca agențiile, inclusiv organismele din turism, autoritățile de reglementare a afacerilor și autoritățile de transport, să colaboreze.
Urmărirea comportamentului individual în China a devenit mai ușoară, pe măsură ce dimensiunea economică a vieții se mișcă spre online, cu aplicații cum ar fi Tencent”s WeChat sau Ant Financial”s Alipay, un nod central pentru efectuarea de plăți, obținerea de împrumuturi și organizarea transportului. Conturile sunt în general legate de numerele de telefon mobil, care, la rândul lor, necesită o identitate reală.
Nu se știe cum va arăta versiunea finală a sistemului național de credite sociale din China, dar, în urma regulilor care obligă rețelele sociale și furnizorii de internet să elimine anonimatul, iar sistemele de recunoaștere a feței devin tot mai populare, autoritățile sunt în măsură să găsească infractorii mai ușor ca niciodată și să-i pedepsească.