Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. Vladimir Putin: Sper să nu fiu obligat să trimit armata. Estul Ucrainei, numit de Putin „Noua Rusie”

RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. Vladimir Putin: Sper să nu fiu obligat să trimit armata. Estul Ucrainei, numit de Putin „Noua Rusie”

RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. Vladimir Putin: Sper să nu fiu obligat să trimit armata. Estul Ucrainei, numit de Putin
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că "speră foarte mult" să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina.

„Consiliul Federației ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat președintelui dreptul de a folosi forțele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept”, a declarat el în cadrul sesiunii televizate de întrebări și răspunsuri.

Putin s-a referit în mod repetat la estul Ucrainei ca la „Noua Rusie”, așa cum era denumită zona din nordul Mării Negre, după ce a fost cucerită de Imperiul Rus la sfârșitul anilor 1700. Putin a mai spus că „doar Dumnezeu știe” de ce această regiune a devenit parte a Ucrainei în 1920. Aceste referiri sunt similare cu discursul Rusiei dinainte de anexarea Crimeei, când s-a pus un accent puternic pe legătura istorică dintre Peninsulă și Rusia.

Signaling a new and more aggressive policy in the Ukraine crisis, Mr. Putin repeatedly referred to eastern Ukraine as „new Russia” — as the area north of the Black Sea was known after it was conquered by the Russian Empire in the late 1700s. He said only „God knows” why it became part of Ukraine in 1920.

Putin a declarat că singura soluție pentru puterea de la Kiev este „dialogul” și nu folosirea forței, care duce țara spre „haos”.

„Doar prin dialog, proceduri democratice și nu prin folosirea forțelor armate, a tancurilor și avioanelor poate fi restabilită ordinea în țară”, a declarat Putin, în direct la televiziune, la tradiționala sesiune de întrebări din partea cetățenilor.

Vladimir Putin a respins, de asemenea, acuzațiile privind implicarea forțelor ruse în revoltele din estul Ucrainei.

Reacția lui Traian Băsescu: „Un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”

Mesajele federaliste transmise de Moscova odată cu amplificarea tensiunilor din Ucraina, dar declarațiile tranșante ale lui Vladimir Putin vizavi de Transnistria nu rămân fără răspuns la bucurești. Băsescu susține că punerea în discuție a frontierelor de stat și a organizării statale, precum și impunerea unor modele federaliste sau autonomiste, prin folosirea minorităților în acțiuni subversive, constituie „un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”.

Citește aici întreaga declarație a lui Traian Băsescu.

Putin recunoaște: armata Rusiei s-a aflat în Crimeea în timpul referendumului

Președintele Rusiei a recunoscut pentru prima dată că forțele armate ruse erau prezente în Crimeea la referendumul din martie, care a permis alipirea peninsulei ucrainene la Rusia.

„În spatele forțelor de autoapărare din Crimeea, bineînțeles, se aflau militarii noștri. Ei s-au comportat foarte corect (…) și profesionist”, a declarat Putin în cadrul unei sesiuni televizate de întrebări și răspunsuri, întrebat despre identitatea bărbaților înarmați, care nu purtau însemne naționale, apăruți în peninsulă înaintea referendumului din 16 martie.

„Oamenii aveau nevoie să fie protejați”, a adăugat el, precizând că în Crimeea se aflau atunci numeroase arme care puteau fi folosite de forțele loiale autorităților de la Kiev împotriva locuitorilor.

„Nu le-am ascuns niciodată colegilor mei străini că obiectivul nostru era de a asigura condițiile pentru un vot liber”, a continuat el. „De aceea, noi trebuia să luăm măsurile necesare pentru ca evenimentele să nu evolueze în sensul în care au evoluat în prezent în sud-estul Ucrainei, pentru a nu fi tancuri, trupe naționaliste și persoane (…) cu arme automate” în Crimeea, a explicat el.

Cererea Transnistriei a ajuns la Moscova, însă nu a primit termen de evaluare. Putin pune condiții Moldovei și Ucrainei

Vladimir Putin a cerut Republicii Moldova și Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei, relatează Interfax, în pagina electronică.

Putin a propus, de asemenea, în cadrul sesiunii sale televizate de întrebări și răspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.

„Este o problemă serioasă – Transnistria. Acolo locuiesc mulți cetățeni ruși, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune față de viitor. Trebuie să avem un dialog cu R.Moldova și Ucraina”, a declarat președintele rus, citat de portalul Unimedia.

El consideră că locuitorii din Transnistria trebuie să își decidă singuri viitorul, adăugând că Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova și Ucraina în cadrul formatului 5+2.

„Trebuie să intensificăm formula 5+2. Trebuie urgent să scoatem blocada R.Moldova și Ucrainei. Cetățenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor”, a precizat Putin, citat de portalul moldovean.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că președintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoașterea independenței Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Oficialul a precizat că nu știe prin ce canale a fost transmisă solicitarea Tiraspolului la Moscova.

Totodată, amabasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a declarat într-uninterviu la CNN, că Rusia nu are intenția de a anexa Transnistria sau orice altă regiune din lume. El a denunțat „isteria molipsitoare” declanșată în contextul crizei din Ucraina.

„Rusia nu are intenția de a anexa Transnistria sau orice alt teritoriu din lume”, a declarat ambasadorul Vladimir Cijov.

El a adăugat că Rusia nu are planuri privind o intervenție militară în Ucraina și nici nu intenționează să anexeze vreun teritoriu. Întrebat despre intențiile Rusiei privind Transnistria, diplomatul rus a afirmat că „isteria a devenit molipsitoare”.