RĂZBOI ÎN UCRAINA. Dmitri Medvedev amenință Occidentul cu „apocalipsa nucleară”!
Cu cât sunt mai distructive armele furnizate Ucrainei de Occidentul colectiv, cu atât riscul unei „apocalipse nucleare” este mai mare. Acest avertisment îi aparține vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, fost șef al statului și premier.
Rusia este țara care deține cele mai multe arme nucleare din lume.
SUA promit și mai mult sprijin militar Ucrainei
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că Occidentul este implicat într-un război prin procură (proxy) cu Rusia în Ucraina, care ar putea escalada într-un conflict mult mai grav.
SUA au angajat un ajutor de securitate de 37 miliarde de dolari pentru Ucraina, de când Putin a trimis trupe în ţara vecină, la 24 februarie 2022.
Preşedintele american Joe Biden le-a transmis vinerea trecută omologilor săi din G7 că susţine un efort comun cu aliaţii pentru a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei de la Washington, chiar dacă nu există deocamdată niciun angajament de furnizare a avioanelor propriu-zise.
„Cu cât se furnizează mai multe arme, cu atât mai periculoasă va fi lumea”, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, citat de CNBC.
„Şi cu cât mai distructive sunt aceste arme, cu atât mai probabil devine scenariul a ceea ce se numeşte în mod obişnuit o apocalipsă nucleară” – Dmitri Medvedev
Occidentul susține că doreşte doar să ajute Ucraina și a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare militară directă între NATO şi Federația Rusă.
Lupte grele în Belgorod. Ce anunț a făcut Moscova
Armata rusă a anunțat marţi, 23 mai, că i-a eliminat pe militanţii care au pătruns în regiunea Belgorod cu vehicule blindate. Potrivit surselor oficiale, forţele ruse au ucis peste 70 de „naţionalişti ucraineni”, iar pe restul i-a respins înapoi peste graniță.
Comentând acest subiect, Medvedev a declarat că atacatorii sunt nişte „gunoaie” care ar trebui exterminaţi „ca şobolanii”: „Responsabilitatea revine regimului de la Kiev şi, în ultimă instanţă, sponsorilor săi din străinătate – adică Washingtonul şi ţările Uniunii Europene, precum şi statele afiliate, cum ar fi Marea Britanie”.
„Este responsabilitatea lor, în mod direct şi imediat”, a mai spus Medvedev.
Putin vorbește despre granițele vechii Rusii
La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a declarat că ţara sa nu a început niciun război, iar prin „operaţiunea militară specială” din Ucraina încearcă să pună capăt războiului împotriva poporului rus.
„Ei ne spun adesea şi noi auzim că Rusia a început un război. Nu! Rusia, cu ajutorul operaţiunii militare, încearcă să pună capăt acestui război care se duce împotriva noastră, împotriva poporului nostru!”, a declarat Putin.
În context, Putin a spus că, din cauza unei „nedreptăţi istorice”, o parte a poporului rus a fost lăsată în afara graniţelor statului rus istoric. „Dar aceştia nu au încetat să fie ruşi, să fie oamenii noştri”.
„Rusia face şi, bineînţeles, va face totul pentru a-i apăra”, a subliniat liderul de la Kremlin. El a admis că „Rusia trece prin momente dificile”, dar a adăugat că „acestei ţări nu i-a fost niciodată uşor”.