RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.002. Fost comandant ucrainean, despre implicarea aliaților Rusiei în conflict: „Al Treilea Război Mondial a început”

Publicat: 21 11. 2024, 23:23
Actualizat: 21 11. 2024, 23:39
Sursa Colaj Foto- Profimedia/Shutterstock

Războiul din Ucraina a intrat joi, 21 noiembrie, în a 1.002-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

UPDATE 21:18 – Vladimir PUTIN justifică atacul balistic asupra Ucrainei /„Conflictul a căpătat o dimensiune globală

Dar după președintele rus Vladimir Putin, conflictul regional din Ucraina ar fi căpătat „o dimensiune globală” după ce SUA și Marea Britanie au permis Ucrainei să atace teritoriul Federației Ruse cu rachete de rază lungă de fabricație occidentală – în regiunile Briansk și Kursk.

Citește și: Ucraina lovește pentru prima dată Rusia cu rachete ATACMS / Moscova confirmă atacul

Liderul de la Kremlin a răspuns cu un bombardament intens în cursul dimineții. Printre proiectilele utilizate în ultimul bombardament asupra  s-a aflat și o rachetă hipersonică de rază intermediară asupra orașului Dnipro, despre care oficialii ucraineni au presupus că era rachetă balistică INTERCONTINENTALĂ. 

UPDATE 19:50 – Fost comandant ucrainean: „Al Treilea Război Mondial a început în 2024”

Fostul comandant-șef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, a declarat că implicarea directă a aliaților Rusiei (Coreea de Nord și Iran) în războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei înseamnă că Al Treilea Război Mondial a început.   Zalujnîi, care este acum trimisul Ucrainei în Regatul Unit, în timpul unui discurs la ceremonia UP100 organizată de Ukrainska Pravda, a condamnat regimul teocratic de la Teheran pentru uciderea civililor ucraineni cu drone de fabricație iraniană, dar și regimul totalitar de la Phenian pentru livrarea obuzelor de fabricație nord-coreeană Rusiei pentru a bombarda Ucraina, potrivit POLITICO.

„Cred că, în 2024, putem spune absolut că Al Treilea Război Mondial a început. Pentru că, în 2024, Ucraina nu se mai confruntă doar cu Rusia. Soldați din Coreea de Nord se află în Ucraina. Să fim sinceri. Deja în Ucraina, dronele iraniene Shahed ucid civili în mod absolut deschis, fără nicio rușine. Este încă posibil să oprim acest conflict aici, pe teritoriul Ucrainei. Dar, din anumite motive, partenerii noștri nu vor să înțeleagă acest lucru. Este evident că Ucraina are deja prea mulți dușmani. Ucraina va supraviețui cu ajutorul tehnologiei, dar nu este clar dacă poate câștiga această luptă singură”.

Afirmațiile lui Zalnujnîi privind izbucnirea unei conflagrații mondiale nu sunt împărtășite de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nici de președintele SUA, Joe Biden.

Citește și:  

Coreea de Nord, în RĂZBOI cu Ucraina de la 1 noiembrie? Soldații nord-coreeni, filmați când îmbrăcau uniforme rusești 

Informații pe SURSE: dronele căzute în România sunt iraniene, din cele utilizate de Rusia în războiul din Ucraina!

Știrea inițială -Rusia atacă Ucraina cu o rachetă de rază intermediară. Zelenski, interviu la Fox News

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, poate fi redată suveranității ucrainene prin diplomație.

Zelenski, intervievat de Fox News într-un tren din Ucraina, a declarat că țara sa nu își poate permite să piardă numărul de vieți care ar fi necesar pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare. Pe de altă parte, el a respins, din nou, orice idee de cedare a vreunui teritoriu deja ocupat de forțele Moscovei, afirmând că „Ucraina nu poate recunoaște în mod legal niciun teritoriu ocupat ca fiind rusesc”.

„Am menționat deja că suntem pregătiți să aducem Crimeea înapoi pe cale diplomatică. Nu putem cheltui zeci de mii din oamenii noștri astfel încât să piară de dragul revenirii Crimeei. Și, totuși, nu este un fapt că o putem aduce înapoi cu armele în mâini. Înțelegem că Crimeea poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică” – Volodimir Zelenski

Rusia a anexat Crimeea în 2014, după ce o revoltă populară a determinat un președinte favorabil Rusiei să părăsească țara, iar rușii au cucerit întinderi de teritoriu în estul Ucrainei. De la începutul conflictului, în februarie 2022, trupele sale au capturat undeva la 20% din Ucraina și au proclamat anexarea a patru provincii.

SUA redeschid ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi, 21 noiembrie, după ce miercuri au evacuat personalul transmițând o alertă de securitate. S-a întâmplat totul la o zi după ce Ucraina a folosit rachete americane ATACMS cu rază lungă pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei, ceea ce Moscova a descris ca fiind o escaladare a războiului.

Statele Unite au fost prima ţară care a anunţat suspendarea activităţii ambasadei sale la Kiev, în urma unor „informaţii despre un potenţial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”. Şi alte state au anunţat apoi o măsură similară sau de restrângere a activităţii propriilor misiuni diplomatice din capitala ucraineană, decizii criticate de Kiev.