Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.006. Rusia recrutează și luptători din Yemen pentru război/Ce „aranjament” vrea Trump

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.006. Rusia recrutează și luptători din Yemen pentru război/Ce „aranjament” vrea Trump

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.006. Rusia recrutează și luptători din Yemen pentru război/Ce „aranjament” vrea Trump

Războiul din Ucraina a intrat luni, 25 noiembrie, în a 1.006-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Rusia recrutează bărbaţi din Yemen pentru a-i desfăşura pe frontul din Ucraina, cu ajutorul miliţiei rebele houthi din Yemen, relatează Financial Times.

Ce li s-a promis yemeniților

Ziarul britanic a scris, citând persoane implicate, că armata rusă a reuşit să transforme sute de bărbaţi yemeniţi în soldaţi folosind această „operaţiune obscură de trafic de persoane”.

Potrivit relatării, bărbaţilor li s-a promis un loc de muncă cu salarii mari şi perspectiva cetăţeniei ruse. Cu toate acestea, la sosirea lor în Rusia, au fost constrânşi să lupte alături de armata rusă şi trimişi imediat pe frontul din Ucraina.

Din cauza pierderilor mari în invazia sa în curs din Ucraina, Moscova şi-a întărit recent trupele cu aproximativ 10 000 de soldaţi nord-coreeni.

Recrutările din Yemen ar fi fost organizate de o companie fondată de un politician houthi proeminent. Un contract de recrutare obţinut de Financial Times a indicat că recrutările au avut loc cel puţin din luna iulie.

Colaborarea este un semn al aprofundării legăturilor dintre Kremlin şi mișcarea houthi, a scris ziarul, citând un diplomat american. Reprezentanţi ai Moscovei au fost deja în Yemen pentru discuţii.

Diplomatul american citat de Financial Times a comentat că această alianţă improbabilă cu Kremlinul a crescut riscul ca houthis să obţină mai multe arme.

Donald Trump, presiuni pe Administrația Biden

Echipa lui Donald Trump va începe să lucreze cu administraţia preşedintelui aflat la sfârşit de mandat, Joe Biden, pentru a se ajunge la un „aranjament” între Ucraina şi Rusia, declarându-se îngrijorată de „escaladarea” actuală, a afirmat Mike Waltz, viitorul consilier pe probleme de securitate al Casei Albe.

După alegerea pe 5 noiembrie a lui Donald Trump, europenii sunt îngrijoraţi de o posibilă dezangajare a SUA în acest conflict şi chiar în legătură cu presiuni americane pentru un acord în detrimentul Kievului. Preşedintele ales, care îşi va prelua funcţia pe 20 ianuarie, a format cea mai mare parte a viitorului său guvern, care mai trebuie aprobat de Senat.

„Preşedintele Trump a fost clar asupra necesităţii de a pune capăt acestui conflict. Ceea ce trebuie să discutăm este cine va sta în jurul mesei, dacă este vorba de un acord, un armistiţiu, cum să aduci cele două părţi la masă şi care va fi cadrul unui aranjament”, a declarat la Fox News Mike Waltz, numit în funcţia ultra strategică de consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

„Asupra acestor lucruri vom lucra noi cu actuala administraţie până în ianuarie şi vom continua după. Pentru adversarii noştri care cred că aceasta este o ocazie de a monta o administraţie împotriva celeilalte, le spun că ei se înşeală”, a mai afirmat Waltz, insistând asupra „îngrijorării” echipei lui Trump cu privire la „escaladarea” actuală a conflictului.

Anturajul apropiat al preşedintelui ales a denunţat ferm decizia lui Joe Biden de a autoriza Ucraina să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de fabricaţie americană.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și