RĂZBOI în Ucraina, ziua 1045. Zelenski, despre Trump: „Cred că vrea cu adevărat să încheie acest război. Ne poate ajuta să-l oprim pe Putin”

Publicat: 03 01. 2025, 14:10
Actualizat: 03 01. 2025, 14:13
US President-elect Donald Trump (CL) shakes hands with Ukraine's President Volodymyr Zelensky (CR) inside Notre-Dame Cathedral ahead of a ceremony to mark the re-opening of the landmark cathedral, in central Paris, on December 7, 2024. Around 50 heads of state and government are expected in the French capital to attend the ceremony marking the rebuilding of the Gothic masterpiece five years after the 2019 fire which ravaged the world heritage landmark and toppled its spire. Some 250 companies and hundreds of experts were part of the five-year restoration project at a cost of hundreds of millions of euros.,Image: 944160262, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Următorul summit de la Ramstein al Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG) va avea loc pe 9 ianuarie, a raportat Radio Europa Liberă pe 3 ianuarie, citând Forțele Aeriene ale SUA.

Această întâlnire era programată inițial pentru octombrie 2024, dar președintele american Joe Biden și-a anulat deplasările externe pentru a gestiona urgențele provocate de uraganul Milton.

Dezastrul ecologic din Marea Neagră

Cantitatea de petrol vărsată în strâmtoarea Kerci de către două tancuri petroliere rusești este „semnificativ mai mică decât estimarea inițială”, a susținut Ministerul Transporturilor din Rusia pe 2 ianuarie. Două tancuri petroliere rusești, Volgoneft 212 și Volgoneft 239, au suferit avarii grave în timpul unei furtuni pe 15 decembrie.

Ambele nave transportau în total 9.200 de tone de combustibil, care a început să se scurgă în Marea Neagră. RIA Novosti, un canal de știri de stat rus, a raportat inițial că aproximativ 3.700 de tone de păcură de calitate inferioară s-au vărsat în strâmtoarea Kerci, forțând Rusia să declare o stare de urgență federală.

Autoritățile și voluntarii au demarat o amplă operațiune de curățare, fiind două situri poluate cu produse petroliere în Crimeea și peste 73.000 de tone de nisip contaminat pe coasta rusă.

Rusia continuă să trimită deținuți pe front

Între timp, apar informații de la Serviciul de Informații Externe al Ucrainei că până în noiembrie 2024, Rusia a recrutat între 140.000 și 180.000 de prizonieri pentru a lupta în războiul la scară largă împotriva Ucrainei.

Moscova a înrolat condamnați în armata Rusiei încă din vara lui 2022, mai întâi sub auspiciile companiei Wagner și apoi direct sub Ministerul Apărării din Rusia. În 2024, în închisorile rusești erau aproximativ 300.000-350.000 de deținuți, ceea ce reprezintă jumătate din numărul din 2014.

Rusia a pierdut 793.250 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 3 ianuarie. Această cifră include 1.080 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.

Zelenski, despre situația din Kursk

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este un „atu foarte puternic în orice negociere”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat pe televiziunea ucraineană pe 2 ianuarie.

„Mai ales cu țările care sunt foarte importante pentru noi, țările Sudului Global”, a spus Zelenski.

„Nu m-am gândit niciodată că va avea un impact atât de mare asupra lor, pentru că au fost atât de influențați de ideea unei Rusii invincibile. Rusia și-a intensificat eforturile de a alunga Ucraina din regiunea disputată Kursk, în timp ce Kievul continuă să păstreze controlul asupra unei părți din teritoriul rus în speranța de a-l folosi ca pârghie în eventualele negocieri”.

Zelenski, despre Trump și încheierea războiului în 2025

Există așteptări tot mai mari pentru posibile discuții de pace în 2025, pe măsură ce președintele ales al SUA, Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, s-a angajat să aducă ambele părți la masa negocierilor. Președintele Volodimir Zelenski, alături de soția sa, Prima Doamnă Olena Zelenska, a acordat un interviu difuzat pe televiziunea ucraineană pe 2 ianuarie, în care și-a prezentat viziunea despre perspectivele Ucrainei privind o eventuală pace în 2025, cu doar câteva săptămâni înainte de inaugurarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, pe 20 ianuarie.

Pe parcursul interviului de o oră, Zelenski a abordat o gamă largă de subiecte în contextul în care Ucraina se confruntă cu sarcina dificilă de a asigura o pace durabilă la începutul celui de-al patrulea an de război la scară largă. Întrebat despre președintele ales al SUA, Donald Trump, Zelenski a fost clar în privința impactului pe care acesta îl poate avea asupra perspectivelor de încheiere a războiului în 2025.

„El poate fi decisiv în încheierea războiului… sau, mai realist, ne poate ajuta să-l oprim pe președintele rus Vladimir Putin. Poate face asta. Cred că vrea cu adevărat să încheie acest război”,  a spus Zelenski, potrivit The Kyiv Independent. 


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: RĂZBOI în Ucraina, ziua 1044. Bilanțul ultimului atac asupra Kievului/Situație „dificilă” în Transnistria