Potrivit raportului de la Statul Major ucrainean, Federația Rusă a pierdut 541.560 de militari de la începerea invaziei din 24 februarie 2022.
De asemenea, Rusia a mai pierdut 8.073 de tancuri, 15.505 de vehicule blindate de luptă, 19.568 de vehicule de transport și alimentare, 14.480 de sisteme de artilerie, 1.109 lansatoare de rachete, 871 de sisteme de apărare aeriană, 360 de avioane de luptă, 326 de elicoptere, 11.538 de drone, 28 de nave și un submarin, potrivit Kyiv Independent.
Potrivit Reuters, SUA vor oferi un nou pachet de ajutor militar în valoare de 150 milioane de dolari Ucrainei, ce va fi dezvăluit public de la 1 iulie. Pachetul include și rachete de apărare pentru interceptare aeriană HAWK.
Noul pachet va include și rachete HIMARS, armament antiblindat, arme de calibru mic, grenade și obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm. Ucraina va avea permisiunea SUA de a bombarda ținte din Rusia cu rachetele HIMARS, dar numai în apropierea graniței cu regiunea Harkov.
Ca reacție la atacul ucrainean de la Sevastopol cu rachetele de fabricație americană ATACMS (ce ar fi fost efectuat cu coordonarea sateliților americani), dictatorul rus Vladimir Putin a solicitat reluarea producției de rachete nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune de la 28 iunie, pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece. Putin acuză SUA că vor desfășura rachete cu rază medie de acțiune în întreaga lume.
Premierul Cehiei Petr Fiala a anunțat pe X că țara sa va semna un acord bilateral de securitate cu Ucraina în cadrul summitului Comunității Politice Europene de la Londra din 18 iulie.
Înainte de viitorul summit NATO de la Washington, Ucraina se concentrează pe stabilirea unui angajament „garantat” de finanțare militară din partea aliaților NATO, a declarat viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică Olha Stefanishyna pe 28 iunie.
Citește și: RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 855. UE semnează un acord de securitate cu Kievul