În cea de-a 871-a zi de război în Ucraina, s-a raportat că Federația Rusă a pierdut 557,000 de militari.
După încheierea summitului NATO de la Washington DC, Polonia ar putea lua măsuri drastice pentru securitatea flancului estic al NATO.
Guvernul de la Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez, chiar când acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Declarația a fost făcută de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski pentru Institutul American de Întreprinderi din Washington pe 12 iulie.
Declarațiile sale au venit la câteva zile după ce ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia nu va da curs cererii Ucrainei de a doborî rachetele rusești fără decizia NATO, potrivit Kyiv Independent.
Polonia trimite frecvent avioane de luptă pentru a proteja spațiul aerian polonez în timp ce forțele ruse lansează atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei. Ele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge rachete sau drone rusești. Propunerea de interceptare a rachetelor deasupra Ucrainei a fost inclusă într-un acord de securitate între cele două națiuni semnat pe 8 iulie la Varșovia.
Ucraina vrea să devină membră NATO pentru a asigura securitatea și stabilitatea în zona euro-atlantică, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un interviu pentru CNN pe 12 iulie.
Summitul NATO de trei zile de la Washington s-a încheiat cu acorduri bilaterale de securitate semnate cu cei 32 de aliați. Ucraina nu a primit nicio veste privind viitoarea sa aderare. Cei mai mulți oficiali europeni și nord-americani consideră că Ucraina nu ar trebui să adere pe durata conflictului cu Federația Rusă.
Kuleba spune că că Ucraina nu mai poate aștepta încă 75 ani pentru a adera la NATO (75 ani, durata de existență a alianței). Potrivit lui Kuleba, Ucraina este încrezătoare că angajamentele aliaților vor fi implementate:
„Le cerem tuturor partenerilor noștri să se grăbească cu livrarea a ceea ce au promis, deoarece avem nevoie de ei aici și acum pentru a ne proteja orașele atunci când vine vorba de apărarea aeriană și infrastructura energetică”.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că speră că Ucraina se va alătura alianței în următorii 10 ani.