Atacuri aeriene israeliene au rănit opt soldaţi sirieni în apropiere de Damasc, a anunţat vineri, 3 mai, Ministerul sirian al Apărării.
Joi seară, „inamicul israelian a lansat lovituri aeriene dinspre Platoul Golan sirian ocupat, vizând un sit din apropierea Damascului, unde 8 soldați au fost răniți”, a indicat ministerul într-un comunicat.
Israelul rareori comentează loviturile individuale, dar repetă în mod regulat că nu va permite inamicului său, Iranul, să-şi sporească prezenţa în Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a raportat că Israelul a lovit o clădire guvernamentală în zona rurală la periferia Damascului, folosită din 2014 de Hezbollahul libanez pro-iranian.
Armata israeliană a efectuat sute de lovituri în Siria de la izbucnirea războiului civil acolo în 2011, vizând în principal poziţii militare şi luptători pro-iranieni.
Numărul de lovituri a crescut de la declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie.
Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, a estimat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza.
„Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi «gentili» (ne-evrei), este bine. Însă, dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja”, a spus Netanyahu.
Prim-ministrul israelian a făcut aceste declaraţii în timp ce primea supravieţuitori ai genocidului nazist, ce vor participa duminică la memorialul Holocaustului, Yad Vashem, la ceremoniile de Yom HaShoah, Ziua anuală de comemorare a Holocaustului.
Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza suscită din ce în ce mai multe critici în întreaga lume.
Evocând mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane, Netanyahu a denunţat săptămâna trecută manifestaţii „oribile” şi „hoardele antisemite care îndeamnă la distrugerea Israelului şi atacă studenţi şi profesori evrei”.
Netanyahu se confruntă, de asemenea, cu opoziţia internaţională afişată – printre care cea a SUA, aliatul istoric al Israelului – faţă de intenţia sa declarată de a întreprinde o ofensivă de amploare asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, devenit refugiu pentru un milion şi jumătate de palestinieni, majoritatea strămutaţi din calea războiului.
Prim-ministrul israelian consideră indispensabilă această ofensivă pentru a „anihila” Hamas, însă ONU şi numeroase ţări alertează asupra unui carnagiu.
„Vom face tot ce este necesar pentru a câştiga şi a-i învinge pe inamicii noştri, inclusiv la Rafah”, a mai spus Netanyahu.