Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas continuă în Gaza, iar tot mai multe voci atrag atenția că războiul ar putea să se transforme într-unul regional.
În acest context, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, în timpul unei vizite la Pentagon a omologului său israelian,Yoav Gallant, că diplomația este cea mai bună cale pentru a evita ca acest conflict să aibă repercusiuni la nivelul întregului Orient Mijlociu.
El a atras atenția că o eventuală implicare a grupării șiite Hezbollah în război ar putea avea consecințe foarte grave.
„Un alt război între Israel și Hezbollah ar putea deveni cu ușurință un război regional cu consecințe teribile pentru Orientul Mijlociu. Așadar, diplomația este de departe cea mai bună modalitate de a preveni o escaladare a tensiunilor. Căutăm urgent un acord diplomatic care să restabilească calmul la granița de nord a Israelului și să le permită civililor să se întoarcă în siguranță la casele lor de pe ambele părți ale graniței dintre Israel și Liban. Sunt extrem de îngrijorat de creșterea numărului de atacuri cu rachete spre nordul Israelului și de creșterea recentă a tensiunilor. Provocările din partea Hezbollah ar putea trage ambele popoare într-un război pe care nu și-l doresc”, a spus Austin.
Hezbollah și Armata israeliană s-au implicat în violențe transfrontaliere după 7 octombrie. Israelul și SUA sperau că un acord privind ostaticii israelieni și încetarea focului în Gaza va oferi o fereastră prin care să fie restabilit calmul de-a lungul graniței de nord a Israelului. Violențele de la graniță au fost atât de intense încât aproximativ 60.000 de israelieni evacuați în octombrie nu s-au putut încă întoarce acasă în siguranță.
Dar, întrucât un acord privind eliberarea ostaticilor nu a fost convenit, rezolvarea pe cale diplomatică a situației de la frontiera Israelului cu Libanul rămâne și ea dificilă, mai ales în contextul în care Israelul este, practic, în conflict cu două grupări susținute de Iran: una la nord (Hezbollah, în Liban) și una la sud (Hamas în Gaza), arată The Jerusalem Post.
Guvernul Benjamin Netanyahu a cerut, marți, Statelor Unite să onoreze angajamentul de a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, avertizând că un astfel de scenariu reprezintă ”cea mai mare amenințare” mondială.
Aflat în vizită la Washington, Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a cerut Administrației Joe Biden să acționeze urgent pentru a opri programul nuclear iranian. Citește mai mult…
Sursa foto: Profimedia