Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, a cerut Israelului să îşi facă publică poziţia faţă de o propunere pe care i-a împărtăşit-o, menită să dezamorseze tensiunile dintre Israel şi Hezbollah-ul libanez susţinut de Iran, în contextul în care Parisul încearcă să acţioneze ca intermediar, transmite Reuters.
Israelul şi Hezbollah s-au angajat într-o escaladare a loviturilor transfrontaliere în ultimele şase luni – în paralel cu războiul din Fâşia Gaza -, iar raza şi sofisticarea lor crescândă au trezit temeri privind un conflict regional mai larg.
Organizaţia musulmană şiită Hezbollah a strâns un arsenal formidabil de la războiul din 2006 cu Israelul şi, din octombrie, mii de locuitori de ambele părţi ale graniţei au fost strămutaţi din cauza atacurilor reciproce.
„Facem apel la autorităţile israeliene să ia o poziţie cu privire la aceste planuri franceze care ne vor permite să trecem la următoarea etapă”, a declarat ministrul de Externe, Stephane Sejourne, într-un interviu pentru Reuters.
Sejourne a declarat că Israelului i-au fost comunicate o serie de modificări după consultările din Liban de la începutul săptămânii – „Avem o relaţie cu Libanul, 20.000 de cetăţeni francezi sunt acolo, iar războiul din 2006 a fost deosebit de dramatic pentru ei”, a spus Sejourne înaintea unei întâlniri cu ministrul israelian de Externe, Israel Katz.
Sejourne a fost duminică în Liban, unde s-a întâlnit cu oficiali, inclusiv cu politicieni apropiaţi de Hezbollah. Oficiali francezi au raportat progrese în răspunsurile din partea autorităţilor libaneze.
Israelul a semnalat o potenţială operaţiune militară de-a lungul frontului său de nord, la graniţa cu Libanul.
Franţa are legături istorice cu Libanul, unde trăieşte o populaţie mare de expatriaţi francezi, precum şi aproximativ 700 de soldaţi, ca parte a forţei ONU de menţinere a păcii.
La începutul acestui an, Sejourne a prezentat ambelor părţi o propunere scrisă ce presupunea retragerea unităţii de elită a Hezbollah la 10 kilometri de graniţă şi oprirea atacurilor israeliene în sudul Libanului.
Grupările palestiniene rivale Hamas și Fatah caută o reconciliere la Beijing. Cele două grupări au dispute de când luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Fâșia Gaza, în 2007.
Grupările palestiniene rivale Hamas și Fatah și-au exprimat dorința de a căuta o variantă de reconciliere prin dialog în cadrul unor discuții purtate la Beijing, a declarat marți Ministerul chinez de Externe.
„Reprezentanții Mișcării de Eliberare Națională Palestiniană (Fatah) și ai Grupului de Rezistență Islamică (Hamas) au sosit la Beijing în urmă cu câteva zile pentru un dialog aprofundat și sincer. Ei au convenit să continue cursul discuțiilor pentru a realiza unitatea palestiniană la o dată cât mai apropiată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.
Statele Unite anunță că salută orice efort al Chinei care duce la stabilitate și securitate în regiune sau asigură un acord pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas la 7 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.