Ministrul israelian de Externe a îndemnat Franţa să denunţe cererea procurorului general al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului Apărării, Yoav Gallant.
„Mă întorc către prietenul meu, ministrul francez de Externe. În faţa acestei propuneri ruşinoase şi scandaloase a procurorului general, sprijinul dumneavoastră şi al guvernului francez sunt esenţiale”, a declarat Israel Katz în cursul unui eveniment la Paris cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la înfiinţarea statului Israel.
„Este important să anunţaţi clar şi cu voce tare că propunerea procurorului general este ruşinoasă şi, prin urmare, inacceptabilă pentru dumneavoastră şi pentru guvernul francez”, a spus el.
Curtea Penală Internațională a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului Apărării, Yoav Gallant, şi a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza şi în Israel.
Într-un comunicat dat publicităţii în noaptea de luni spre marţi, Ministerul francez de Externe a transmis iniţial că „Franţa sprijină Curtea Penală Internaţională, independenţa acesteia şi lupta împotriva impunităţii în toate situaţiile”.
Totuși, a doua zi, în timpul unei sesiuni de întrebări la Adunarea Naţională, Stéphane Séjourné a clarificat poziţia Franţei, subliniind că „aceste cereri simultane de mandate de arestare nu trebuie să creeze echivalenţă între Hamas şi Israel”.
Israel Katz a insistat în mesajul său 0 nu va exista o încetare a focului în Fâşia Gaza „fără întoarcerea tuturor oamenilor care au fost răpiţi”!
Un înalt responsabil american a afirmat că Israelul a „luat în considerare” preocupările Washingtonului legate de operaţiunile militare la Rafah, din sudul Fâşiei Gaza.
„Israelienii şi-au revizuit planurile. Au luat în considerare multe dintre preocupările pe care le-am exprimat. Este o discuţie care continuă şi este constructivă”, a spus acest înalt responsabil, sub protecţia anonimatului.
El a trecut în revistă conversaţiile consilierului pentru securitate naţională american Jake Sullivan cu înalţi oficiali israelieni, printre care premierul Benjamin Netanyahu, weekendul trecut în Israel.
„Ceea ce contează este ce se va întâmpla, de fapt, pe teren. Nu dăm undă verde operaţiunilor israeliene, nu acesta este rolul nostru”, a adăugat sursa citată.
Israelul a lansat operaţiuni la sol în Rafah la 7 mai, în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale, care este îngrijorată de cei peste un milion de civili prinşi în capcană în acest oraş.
Armata israeliană a ordonat evacuări masive din Rafah, unde spune că vrea să distrugă ultimele batalioane ale Hamas.
CITEȘTE ȘI: