Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 230. SUA văd „operațiuni țintite și limitate” în Rafah/Columbia va deschide o ambasadă la Ramallah, în Palestina

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 230. SUA văd „operațiuni țintite și limitate” în Rafah/Columbia va deschide o ambasadă la Ramallah, în Palestina

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 230. SUA văd „operațiuni țintite și limitate” în Rafah/Columbia va deschide o ambasadă la Ramallah, în Palestina
RĂZBOI Israel-Hamas / Sursa FOTO: Shutterstock

Casa Albă a transmis că operaţiunea militară israeliană la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, este „mai ţintită şi mai limitată acum”.

Cu toate acestea, americanii anunță că rămân atenți la soarta civililor.

Israelul, în strânsă colaborare cu SUA

„Am fost informat de responsabili israelieni cu privire la ajustările pe care Israelul le-a făcut pentru a-şi atinge obiectivele militare, ţinând cont de prejudiciile aduse civililor”, a afirmat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, care a vizitat Israelul weekend-ul trecut.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat public opoziţia faţă de o ofensivă terestră la scară largă în Rafah, unde mai mult de un milion de civili sunt prinşi în capcană şi a ameninţat că va opri anumite livrări de arme către Israel dacă avertismentul său nu este ascultat.

„Ceea ce vedem până în prezent în ceea ce priveşte operaţiunile militare israeliene în această zonă este mai ţintit şi limitat”, a declarat el într-o conferinţă de presă, indicând că nu a constatat „operaţiuni militare majore în centrul zonelor urbane dens populate”.

Jake Sullivan a spus că nu există „o formulă matematică” pentru a evalua dacă sunt respectate condiţiile puse de Statele Unite pentru protecţia civililor la Rafah.

„Ne vom uita dacă există mulţi morţi şi distrugeri din cauza acestei operaţiuni sau dacă este mai precisă şi proporţională. Vom vedea cum evoluează asta”, a adăugat el.

Operaţiunea militară în curs de desfăşurare la Rafah „vizează mai ales să preia controlul asupra zonei de frontieră, sau cel puţin a unor porţiuni din frontiera dintre Egipt şi Fâşia Gaza, pentru a elimina tunelurile care sunt folosite pentru contrabandă”, a declarat și secretarul de stat american, Antony Blinken, în cursul unei audieri în Congres.

Columbia va deschide o ambasadă la Ramallah

Columbia va deschide o ambasadă la Ramallah, în teritoriile palestiniene, a anunţat ministrul columbian de Externe, Luis Murillo.

„Preşedintele Gustavo Petro a dat instrucţiuni ca să instalăm ambasada Columbiei la Ramallah. Acesta va fi următorul pas pe care îl vom face, a declarat Luis Murillo presei, fără a oferi alte detalii.

În octombrie, Gusravo Petro a făcut cunoscută intenţia sa de a deschide o ambasadă în teritoriile palestiniene.

Această declaraţie intervine după ce trei ţări europene (Spania, Irlanda şi Norvegia) au anunţat decizia lor de a recunoaşte statul Palestina, anunţ care a stârnit furia Israelului.

Columbia a recunoscut, deja, Palestina ca stat în ultimii ani. Suntem convinşi că tot mai multe ţări vor recunoaşte Palestina. În contextul Acordurilor de la Oslo, ONU a convenit asupra unei soluţii cu două state, este deci necesar ca Palestina să fie recunoscută ca stat de sine stătător, a mai comentat ministrul columbian.

La începutul lui mai, preşedintele Petro a anunţat ruperea legăturilor diplomatice cu Israelul, numind guvernul premierului Benjamin Netanyahu „genocidar”. Israelul a fost un aliat tradiţional al Columbiei de zeci de ani.

CITEȘTE ȘI:

Studenții români s-au solidarizat cu Palestina, într-un PROTEST pașnic în curtea Facultății de Sociologie

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele