Loviturile aeriene israeliene au ucis cel puţin 35 de persoane şi au rănit alte zeci de persoane în oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, potrivit oficialilor palestinieni.
Armata israeliană a transmis că forţele sale aeriene au lovit un complex al Hamas din Rafah şi că atacul a fost efectuat cu „muniţie precisă şi pe baza unor informaţii precise”. Astfel, potrivit IDF, printre cei uciși s-ar afla şi şeful de Stat major al Hamas pentru Cisiordania.
„Forţele de apărare israeliene sunt la curent cu rapoarte care indică faptul că, în urma loviturii şi a focului care a fost aprins, mai mulţi civili din zonă au fost răniţi. Incidentul este în curs de revizuire”, a transmis IDF.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Palestina, Ashraf Al-Qidra, a declarat că 35 de persoane au fost ucise şi alte zeci, majoritatea femei şi copii, au fost rănite în acest atac.
Lovitura a avut loc în cartierul Tel Al-Sultan, din vestul oraşului Rafah, unde mii de oameni se adăposteau după ce mulţi au fugit din zonele estice ale oraşului. De două săptămâni, forţele israeliene au început o ofensivă terestră în Rafah.
Lovitura IDF de la Rafah vine după ce, duminică, 26 mai, Hamas a lansat atacuri cu rachete din Gaza spre Tel Aviv. Nu au existat rapoarte imediate privind victime sau pagube.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi conducătorii Emiratelor Arabe Unite, Bahreinului şi Tunisiei vor merge în China săptămâna aceasta, a anunţat Ministerul de Externe de la Beijing.
Între 28 mai şi 1 iunie, „liderii vor efectua vizite de stat în China şi vor participa la ceremonia de deschidere a celei de-a zecea conferinţe ministeriale a Forumului de cooperare China-statele arabe”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.
Delegaţia îi va include pe regele Bahreinului, Hamad bin Isa Al Khalifa, preşedintele tunisian Kais Saied şi pe preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan.
Această întâlnire intervine într-un moment în care China încearcă să se poziţioneze ca mediator în conflictul dintre Hamas şi Israel. China a susţinut întotdeauna cauza palestiniană şi o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian.
Preşedintele Xi Jinping a lansat un apel la „o conferinţă internaţională de pace pentru a rezolva conflictul”.
Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac pe teritoriul israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi. Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în Palestina, care a făcut cel puţin 35.984 morţi, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.