RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 281. Familiile ostaticilor mărșăluiesc pentru a-l presa pe Netanyahu să nu mai saboteze niciun armistițiu cu Hamas
În cea de-a 281-a zi de război dintre Israel și Hamas, familiile ostaticilor au pornit în ultima fază a marșului de 4 zile de la Tel Aviv către Ierusalim.
Acestea, însoțite de alți mii de activiști, îl îndeamnă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu „să nu mai saboteze acordul de pace” și îi solicită să elibereze mai repede ostaticii. Mai mulți protestatari strigă „rușine”.
Familiile ostaticilor mărșăluiesc spre Ierusalim
O activistă a ținut un discurs, în care a declarat: „nu te vom lăsa, Benjamin Netanyahu. Vă cerem să încetați să mai sabotați armistițiul și să aduceți ostaticii acasă”, citează Times of Israel.
De asemenea, potrivit unui sondaj, 72% dintre israelieni susțin că premierul ar trebui să-și dea demisia. Se crede că 116 ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie au rămas în Fâșia Gaza și se speculează că unii dintre ei nu mai sunt în viață.
105 civili au fost eliberați din captivitate de către forțele Hamas în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie. Forțele armate israeliene au confirmat moartea a 42 dintre cei luați ostatici de Hamas.
Iranul nu caută să fabrice arme nucleare
Noul președinte iranian ales, Masoud Pezeshkian, care a ținut un discurs la altarul fondatorului Republicii Islamice, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a declarat că Teheranul nu caută să fabrice arme nucleare. De asemenea, el mai afirmă că Republica Islamică va extinde legăturile cu țările învecinate și va căuta să aibă bune relații cu Europa. El adaugă că SUA trebuie să realizeze că Iranul nu va ceda presounilor și că va întări legăturile cu Beijing și Moscova.
„Statele Unite… trebuie să recunoască realitatea și să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că Iranul nu – și nu va – răspunde presiunilor [și] că doctrina de apărare a Iranului nu include arme nucleare”, spune Pezeshkian în declarația intitulată „Mesajul meu către lumea nouă”.
Un moderat convins, Pezeshkian s-a angajat să promoveze o politică externă mai pragmatică decât predecesorul său și să atenueze tensiunile cu marile puteri pentru a reînvia acordul nuclear din 2015. Noul președinte susține măsuri de liberalizare socială și pluralism politic.
Netanyahu, acuzat de crime comise împotriva umanității, continuă bombardamentele
Potrivit rapoartelor palestiniene, cel puțin 20 morți și 100 de răniți au rezultat în urma unui bombardament israelian în zona umanitară din sudul Fâșiei Gaza. Între timp, CNN a transmis un reportaj în care un fost militar israelian din batalionul Netzah Yehuda dezvăluie atrocitățile comise de armata israeliană împotriva civililor palestinieni din Cisiordania.
El a fost martor la „o pedeapsă colectivă” din partea armatei israeliene împotriva populației palestiniene.
„Au fost niște copii care aruncau cu pietre într-un sat mic. Normal, nu este mare lucru. Dar comandantul batalionului i a decis să-i atacăm. Așa că au luat echipa de intervenție și vreo 20 de soldați. Au mers din ușă în ușă și au aruncat cu grenade orbitoare și grenade cu gaz în casele oamenilor”.
Potrivit reportajului, au fost implicați patru foști comandanți ai unității: Lt. Col. Nitai Okashi, Lt. Col. Uri Levy și Lt. Col. Shlomo Shiran. Aceștia au fost promovați în funcții de conducere în armata israeliană. CNN scrie că SUA au renunțat să mai sancționeze acest batalion, în ciuda dovezilor care arată că a comis abuzuri.
Citește și: