Oraşul Hodeida, din Yemen, a fost ţinta unui bombardament masiv, pentru care mișcarea houthi a acuzat Israelul. La scurt timp, chiar Tel Avivul a confirmat că aviaţia sa a efectuat un raid asupra unor ţinte ale rebelilor yemeniți care au atacat repetat teritoriul israelian cu drone.
Explozii puternice au fost auzite în acest oraş-port din vestul Yemenului. „Raiduri ale inamicului israelian asupra instalaţiilor de stocare a petrolului în portul Hodeida” s-au soldat cu morţi şi răniţi, a transmis Ministerul Sănătăţii din Yemen.
Una dintre ținte a fost şi o centrală electrică din oraș.
Armata israeliană a confirmat că avioanele sale de luptă „au lovit ţinte militare” în vestul Yemenului. Cu o zi înainte, vineri, 19 iulie, houthi au revendicat un atac cu dronă ce a ucis o persoană la Tel-Aviv.
„Cu puţin timp în urmă, avioanele de luptă ale armatei israeliene au lovit ţinte militare ale regimului terorist houthi în zona portului Hodeida din Yemen, ca răspuns la sute de atacuri efectuate împotriva statului Israel de către aceşti rebeli în ultimele luni”, a precizat armata israeliană într-o declaraţie.
„Sângele cetăţenilor israelieni are un preţ. Acest lucru a fost demonstrat clar în Liban, Gaza, Yemen şi în alte locuri: dacă vor îndrăzni să ne atace, rezultatul va fi acelaşi”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, după raidul din Yemen.
Potrivit unui oficial militar israelian citat de Reuters, aliaţii Israelului au fost anunţaţi cu privire la operaţiunea desfăşurată de aviaţia israeliană înainte ca aceasta să fie lansată.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu merge la Washington la începutul săptămânii, unde urmează să ţină miercuri, 24 iulie, un discurs în faţa Congresului şi să caute să întărească legăturile dintre Israel şi Statele Unite, puse la încercare de ostilităţile din Fâşia Gaza, scrie AFP.
Vizita are loc după mai bine de nouă luni de război între Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza, care a tensionat relaţiile dintre statul evreu şi SUA, primul său aliat şi sprijin de neclintit.
Washingtonul este iritat în ultimele luni de consecinţele războiului purtat de Israel, insistând în mod regulat asupra protecţiei civililor din Fâşia Gaza şi asupra intrării ajutoarelor umanitare.
Împreună cu Qatarul şi Egiptul, Washingtonul încearcă, în ultimele zile, şi să relanseze negocierile pentru încetarea focului între Israel şi Hamas.
„Atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată în special între Casa Albă şi premierul israelian”, a comentat Steven Cook, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul american Council on Foreign Relations.
Netanyahu merge la Washington nu la invitaţia Casei Albe, ci la invitaţia liderilor parlamentari republicani şi democraţi, el urmând să se adreseze Congresului pe 24 iulie.
Vizita are loc în timp ce presiunea internaţională creşte asupra Israelului, din cauza bilanţului uman al războiului – peste 38.900 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili -, dar şi a continuării colonizării israeliene în Cisiordania ocupată.