Justiţia americană a făcut publică inculparea a şase lideri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas pentru capete de acuzare de „terorism”, notează AFP.
Şase lideri ai Hamas, printre care și șeful politic, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran, pe 31 iulie, într-o operaţiune imputată Israelului, precum şi liderul suprem, Yahya Sinwar, considerat creierul atacului de la 7 octombrie, sunt vizaţi de punerea sub urmărire începând cu 1 februarie.
Inculparea îi vizează pe „Yahya Sinwar şi pe alţi înalţi responsabili ai Hamas pentru că au planificat de mai multe decenii campania de violenţă în masă şi teroare a acestei organizaţii teroriste, inclusiv pe 7 octombrie”, a comentat procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, într-o declaraţie video trimisă de serviciile sale.
„În atacurile sale din ultimele trei decenii, Hamas a ucis şi rănit mii de civili, printre care zeci de cetăţeni americani”, a subliniat el.
Atacul fără precedent al Hamas din sudul Israelului pe 7 octombrie, care a declanşat actualul război din Fâşia Gaza, s-a soldat cu moartea a 1.205 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Drept răspuns, Israelul a lansat o ofensivă majoră în Gaza, care a făcut până în prezent cel puţin 40.819 de morţi, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, provocând un dezastru umanitar şi sanitar şi strămutarea a tuturor celor 2,4 milioane de locuitori. Majoritatea morţilor sunt femei şi copii, potrivit ONU.
Statele Unite au cerut urgenţă şi flexibilitate pentru a finaliza un acord de încetare a focului în Gaza, după uciderea a şase ostatici de către Hamas, angajându-se să-şi continue eforturile în zilele următoare.
„Sunt zeci de ostatici în Gaza care încă aşteaptă un acord ce îi va aduce acasă. Este timpul să finalizam acest acord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
„Populaţia israeliană nu-şi permite să mai aştepte. Populaţia palestiniană, care suferă, de asemenea, de efectele teribile ale acestui război, nu îşi poate permite să mai aştepte. Lumea nu îşi poate permite să mai aştepte”, a spus el.
Matthew Miller a precizat că, „în următoarele zile, Statele Unite vor continua să se angajeze cu partenerii lor din regiune pentru a obţine un acord final”, referindu-se la negocierile sub egida mediatorilor SUA, Qatar, Egipt în vederea unui acord pentru un armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor.
Potrivit unui lider al Hamas care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, cei şase ostatici „au fost ucişi de tiruri şi bombardamente ale ocupantului”.
Anunţul de duminică a provocat un val de emoţie în Israel şi a intensificat şi mai mult criticile la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că nu face destul pentru a-i elibera pe ostaticii încă deţinuţi în Gaza.