Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 349. Germania suspendă exportul de arme către Tel Aviv/MBS îl înfruntă pe Netanyahu

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 349. Germania suspendă exportul de arme către Tel Aviv/MBS îl înfruntă pe Netanyahu

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 349. Germania suspendă exportul de arme către Tel Aviv/MBS îl înfruntă pe Netanyahu

Germania a suspendat noile exporturi de arme de război către Israel cât timp se ocupă de provocările juridice, potrivit unei analize Reuters a datelor și a unei surse apropiate de Ministerul Economiei.

De ce a oprit Berlinul vânzarea de arme

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de export pentru arme către Israel din cauza presiunii juridice și politice exercitate de cazurile juridice care susțin că astfel de exporturi din Germania încalcă dreptul umanitar.

Ministerul Economiei nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Cu toate acestea, guvernul german a emis o declarație după publicarea articolului Reuters. „Nu există niciun boicot german al exporturilor de arme împotriva Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme către Israel în valoare de 326,5 milioane de euro, inclusiv echipamente militare și arme de război, o creștere de 10 ori față de 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei, care aprobă licențele de export.

Cu toate acestea, aprobările au scăzut în acest an, cu doar 14,5 milioane de euro acordate din ianuarie până la 21 august, conform datelor furnizate de Ministerul Economiei ca răspuns la o întrebare parlamentară.

Din această sumă, categoria armelor de război a reprezentat doar 32.449 de euro.

În apărarea sa față de două cazuri, unul în fața Curții Internaționale de Justiție și unul la Berlin, intentate de Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Drepturile Omului, guvernul a declarat că nicio armă de război nu a fost exportată sub nicio licență eliberată de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cu excepția pieselor de schimb pentru contractele pe termen lung, a adăugat sursa.

Ce a decis MBS

Prinţul moştenitor şi liderul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman a afirmat că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu Israelul „înainte de crearea unui stat palestinian”, relatează AFP.

„Regatul nu va înceta munca sa neobosită pentru înfiinţarea unui stat palestinian independent, cu Ierusalimul de Est drept capitală, şi afirmăm că regatul nu va stabili relaţii diplomatice cu Israelul fără acest lucru”, a declarat el în faţa Consiliului Shura, adunare saudită responsabilă de consilierea guvernului.

De asemenea, prinţul moştenitor a criticat „crimele forţelor de ocupaţie israeliene împotriva poporului palestinian”.

Arabia Saudită, pe teritoriul căreia se află două dintre cele mai sfinte locuri ale islamului, nu a recunoscut niciodată Israelul şi nu s-a alăturat „Acordurilor Avraam”, din 2020, negociate de SUA, care i-a văzut pe vecinii săi din Golf, Bahreinul şi Emiratele Arabe Unite, stabilind legături oficiale cu Israelul. Un exemplu urmat apoi de Maroc, apoi de Sudan.

Administraţia americană şi-a exprimat în mod repetat speranţa de a ajunge la un acord de normalizare cu Arabia Saudită, care ar putea schimba jocul în regiune.

În septembrie 2023, înainte de atacul Hamas în Israel, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza, prinţul moştenitor saudit a declarat că „se apropie în fiecare zi” de un acord care ar trebui să întărească şi parteneriatul de securitate dintre Washington şi Riad.

Acum, MBS (39 de ani) s-a răzgândit și a spus că „trebuie să le facem viaţa mai uşoară palestinienilor”.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și