Urmare a escaladării situației în Orientul Mijlociu după bombardamentele masive declanșate de Israel în Liban, Statele Unite au decis să trimită mai multe efective militare în regiune, ca răspuns la tensiunile în creştere.
Anunţul Washingtonului, principalul susţinător al Israelului, vine într-un moment în care teama de un conflict generalizat creşte.
IDF a lansat atacuri împotriva Hezbollah, în Liban, soldate cu 350 de morți, dintre care 24 de copii.
„În lumina tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu şi ca măsură de precauţie, trimitem suplimentar un număr mic de militari americani cu scopul de a ne consolida forţele deja prezente în regiune”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, refuzând să dea mai multe detalii din motive de securitate.
Statele Unite au desfăşurat mii de soldaţi în regiune, precum şi nave militare, avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană menite să protejeze Israelul şi forţele americane la faţa locului.
„Este clar că aceste operaţiuni de represalii între Israel şi (Hezbollah) riscă să se intensifice şi să degenereze într-un război regional de mai mare amploare, de unde importanţa rezolvării situaţiei prin diplomaţie”, a mai pledat Ryder.
În timp ce frontul războiului s-a mutat în ultimele zile spre Liban, Hezbollahul, susţinut de Iran, a promis că va continua să atace Israelul „până la sfârşitul agresiunii din Fâşia Gaza”, teritoriu palestinian asediat şi devastat de război de aproape un an.
Schimburile de tiruri între Israel şi Hezbollah au crescut în intensitate de la valul de explozii spectaculoase ale dispozitivelor de comunicaţii folosite de mişcarea şiită, atribuite Israelului, care au făcut 39 de morţi şi 2931 de răniţi, potrivit autorităţilor libaneze, pe 17 şi 18 septembrie.
Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban, a declarat ministrul de Externe, Jean-Noël Barrot.
„În acest moment, mă gândesc la poporul libanez, în timp ce atacurile israeliene tocmai au făcut sute de victime civile, printre care zeci de copii. Aceste lovituri desfăşurate de ambele părţi ale liniei albastre (n.r. – linia de demarcaţie a ONU dintre Israel şi Liban) trebuie să înceteze imediat!”, a declarat Barrot, la tribuna Adunării Generale a ONU.
„Franţa solicită părţilor şi celor care le susţin să detensioneze situaţia şi să evite o conflagraţie regională care ar fi devastatoare pentru toată lumea, începând cu populaţia civilă. Acesta este motivul pentru care am cerut săptămâna aceasta să aibă loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra Libanului”, a adăugat noul şef al diplomaţiei franceze, care şi-a preluat mandatul luni.
„În Liban, ca şi în alte părţi, Franţa va rămâne pe deplin mobilizată pentru a rezolva crizele majore care rup ordinea internaţională. Ea va lua iniţiative”, a asigurat el.