RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 355. Antonio Guterres, acuzat că nu face nimic pentru a „împiedica atacurile Hezbollah”

Publicat: 25 09. 2024, 07:31
Actualizat: 25 09. 2024, 08:08
RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 355. Antonio Guterres, acuzat că nu face nimic pentru a „împiedica atacurile Hezbollah”

Israelul l-a acuzat pe secretarul general al ONU că nu face nimic pentru a „împiedica atacurile Hezbollah” pe teritoriul său, după ce Antonio Guterres a comparat războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza cu un „coşmar permanent” care riscă să arunce Libanul în „haos”.

„Coșmarul despre care vorbiţi este o realitate. Această realitate este că Hezbollah a luat Libanul ostatic şi că ONU nu recunoaşte acţiunile lor şi nici nu îşi mai îndeplineşte obligaţiile sale fundamentale: să prevină atacurile Hezbollah şi să ceară punerea în aplicare a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate”, care a pus capăt războiului dintre Israel şi mişcarea şiită libaneză în 2006, a scris ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-un mesaj publicat pe rețeaua X.

Miercuri, 25 septembrie, sirenele s-au auzit în Tel Aviv. IDF a anunțat interceptarea unei rachete sol-sol, care a fost trasă din Liban. Agenția Reuters transmite că nu există raportări privind pagube sau victime.

Totodată, sirenele au sunat şi în alte orașe din Israel, inclusiv în Netanya.

„Nu dorim o invazie terestră”

Israelul nu are „nicio intenţie” să invadeze Libanul pe cale terestră şi ar prefera o soluţie diplomatică pentru a pune capăt conflictului său cu gruparea şiită Hezbollah, a declarat, la rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon.

„Avem experienţa Libanului, în 2006. Nu dorim o invazie terestră. Nu vreau să-mi trimit fiul acolo. Nu vrem să ne trimitem băieţii să lupte într-o ţară străină”, a declarat diplomatul israelian în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York, axată pe escaladarea conflictului dintre armata israeliană şi Hezbollah.

Dar, a avertizat ambasadorul, „suntem hotărâţi să-i protejam pe civilii Israelului”, aluzie la faptul că aproximativ 90.000 dintre israelieni au părăsit nordul ţării de aproape un an, de teama unui război cu Libanul.

Totodată, zeci de mii de libanezi, potrivit ONU, au fugit de luni de zile din zonele bombardate de Israel, atacuri care au făcut aproape 560 de morţi şi peste 1.800 de răniţi.

Iordania nu va fi o „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric orice posibilitate ca ţara sa să servească drept „patrie alternativă” pentru palestinieni, avertizând că strămutarea forţată a populaţiilor de către Israel ar constitui o „crimă de război”, relatează AFP.

„Permiteţi-mi să fiu foarte, foarte clar: asta nu se va întâmpla niciodată! Nu vom accepta niciodată strămutarea forţată a palestinienilor, care constituie o crimă de război!”, a declarat el la tribuna ONU, denunţând extremiştii care „continuă să propage” această idee.

Monarhul a afirmat că „nicio ţară nu poate beneficia de pe urma actualei escaladări” a situaţiei în Orientul Mijlociu şi a denunţat războiul Israelului în Fâşia Gaza.

El a cerut comunităţii internaţionale să se alăture „unei vaste operaţiuni de ajutorare menite să furnizeze hrană, apă potabilă, medicamente şi alte provizii vitale în Fâşia Gaza asediată”, unde aproape un an de război a cauzat „suferinţe fără precedent”.

„Lumea noastră a eşuat pe plan politic, însă umanitatea noastră nu trebuie să mai eşueze în faţa oamenilor din Gaza”, a adăugat regele Abdullah.